Ülo Toomsalu • 21. mai 2004 kell 6:02

EPL: ministrid kaaluvad viina hinna tõstmist

Ministrid arutasid eile tubaka ja kange alkoholi aktsiisimäärade ning hasartmängumaksu tõstmise võimalusi, et leida riigieelarvele lisatuluallikaid.

Viina- ja suitsu hinda kergitavate ettepanekute taga on valitsuse soov teha suuri investeeringuid ja viia ellu kogu ?ühiskonda hõlmavat poliitikat?. Eelarvearutelu jätkub, sest valitsus peab eelarvestrateegia kinnitama hiljemalt mai lõpus, kirjutab Eesti Päevaleht.

Rahataotluste esitamise hetkel küsisid ministrid tuleva aasta eelarve lõhki enam kui viie miljardi krooniga. Kuigi 2005. aasta riigitulud peaksid tänavusi ületama samuti viie miljardi krooniga, on valitsuse mängumaa napp, sest mitmed seadused on sellest neli miljardit juba ette ära jaganud.

?Asi läheb kriitiliseks. Kui viiakse ellu lubadus tõsta toimetulekupiir 750 kroonini, siis üksnes see sööb mõningatel hinnangutel miljardist poole ära,? ütles Mart Opmann Rahvaliidu fraktsioonist.

Läinud sügisel lükkus Rahvaliidu eestvõttel edasi tulumaksukärbe, mis jätab 2005. aastal riigi ilma umbes 700 miljonist kroonist. ?Me pole praegu tulumaksu torkinud ei fraktsioonis, juhatuses ega koalitsiooni üldkogul,? lisas Opmann.

Hetkel kuum