Tõnis Oja - vääriskiviteadlasest börsianalüütik

Madli-Liis Parts 08. oktoober 2004, 00:00

Nafta ja kuld on teemad, millest Äripäeva börsitoimetuse juht Tõnis Oja on valmis igal ajal kirjutama. Nii valdkonna spetsialistid kui ka ajakirjanikud tunnistavad, et Tõnis on Eesti meedias ainus naftaekspert.

Tänu Tõnise initsiatiivile hakkas Äripäev järjepidevalt jälgima nafta maailmaturuhindu, mis tõi lõpu bensiinihinna manipulatsioonidele 1990. aastate lõpus. Äripäeva raadiosaadetes ja igapäevase lehe kokkupanekul jagub tal häid ideid ja hüva nõu ka börsivälistel teemadel.

Kolleegide seas on Tõnise töökus, lai silmaring ja mõõdukalt skeptiline hoiak kõrges hinnas. Kui viskab nalja, siis mõnusalt ja teravalt. Kes teda ei tunne, võib ehmuda. Kes tunnevad, provotseerivad talt ise aasimist.

Börsitoimetaja Annika Matsoni arvates on Tõnis tõeline tiimijuht, suunab ja aitab, kui tarvis. Matsoni meelest on ta ehk vahel liigagi tagasihoidlik, ei suru oma arvamust peale, ehkki võiks.

Toimetuse naispere tunneb Tõnises aga hoopis teist tahku - ta võiks öelda ilmeksimatult, mis masti kivi ehtes särab. Kaheksandat aastat Äripäevas börsianalüütiku ja ajakirjaniku ametit pidav Tõnis on Eestis üks neljast gemmoloogist, kes rahvusvaheliselt tunnustatud ja diplomeeritud. Ta on Briti Gemmoloogia Assotsiatsiooni tegevliige, kuulub Eesti Geoloogiaseltsi asutajate hulka ning loodusuurijate seltsi.

Pea sama kaua, kui Tõnis on kirjutanud keerulisest börsimaailmast lihtsas emakeeles, on ta õpetanud kunstiakadeemia tudengitele kiviõpetust. Armastus vääriskivide vastu peegeldub ka ajakirjale Visioon kirjutatud artiklites ning raamatus "Väike vääriskiviraamat".

Äripäeva bridEiklubi Tõniseta hakkama ei saa. Personalijuht Malle Heerde kiidab jäägitut pühendumist hobile. "Ta on tõeline vana kooli mees. Usaldusväärne, peab kokkuleppeid, on sõbralik ja abivalmis," on Heerde veendunud.

Tõnise Viimsi-kodu pakub aegajalt sõpruskonnale hubast paika, kus segamatult bridEi mängida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing