1. november 2004 kell 22:00

Test avab varjatud omadusi

Intervjuu käigus saadud pilti kandidaadist täiendavad testid, mida annavad lisainformatsiooni või juhivad tähelepanu mõnele isiksuseomadusele. Näiteks jõuavad konkursivoorudes sageli edasi jutukad, energilised ja hea suhtlusoskusega kandidaadid, kelle esinemisoskus loob neist parema mulje, kui nad tegelikult on. Selliste inimeste testitulemused võivad näidata omadusi ja isiksusekülgi, mis intervjuus välja ei tule. Testimise miinuspoolena võib välja tuua liigse usu testi tulemustesse ning tõlgendusvead testide analüüsimisel.

Üheks testi usaldusväärsuse näitajaks on tema pikk kasutusaeg. Test pole mobiiltelefon, mille viimane mudel on hetkel parim. Need testid, mis on värskelt turule jõudnud ning levivad kiiresti firmade personaliosakonda, ei ole sugugi alati kõige paremad. Aeg näitab, kas test konkreetses keskkonnas ka töötab ning kas ta mõõdab just seda, milleks ta mõeldud on. Samuti võimaldab testi pikk kasutamisaeg seda pidevalt parandada, täpsustades küsimusi ja norme, mis sobivad just Eesti inimeste mõõtmiseks.

Testitulemuste analüüsijal peaksid olema baasteadmised psühholoogiast ning ülevaade isiksusest ja selle toimemehhanismidest.

Autor: Inga Pillet

Hetkel kuum