Tõnis Arnover • 8. märts 2005 kell 8:37

USA president tahab kaotada üksikisiku tulumaksu

President Bushi administratsioon esitab juulis Kongressile seaduseelnõu, mille kohaselt tuleks tulumaks kaotada ja asendada tarbimiselt võetava käibemaksuga.

Tegemist on nn FairTax reformiga, mille kohaselt ei maksustata enam inimeste tulusid, vaid maksustatud on ostetavad kaubad ja teenused.

?Kui palga ja kapitali maksustamiselt minnakse üle tarbimise maksustamisele, siis majandus muutub efektiivsemaks ja majanduskasv kiireneb,? prognoosis Bostoni ülikooli professor Laurence Kotlikoff Kauppalehtis.

USA praeguse maksusüsteemi kohaselt tõstab üleriigiline ja osariikide tulumaks, sotsiaalkindlustusmaks ja käibemaks ameeriklaste maksumäära 40-50 protsendile. Üleriigilise TaxFairi süsteemi kasutuselevõtu järel langeks maksude kogumäär 30 protsendile, ütles Kotlikoff.

Uus süsteem eeldab üleriigilise käibemaksu kehtestamist, mille määr võiks ekspertide arvates olla umbes 27%.

USA jaekaubandusliidule NRF presidendi ettepanek üldse ei meeldi ja see soovitab sellest loobuda.

?See tähendaks kaupade ja teenuste tõusmist korraga 30%. Tarbijad ehmuvad ja lükkavad ostud pikaks ajaks edasi, arvas NRFi juht Steve Pfister. Paljudele kaubandusfirmadele tähendaks see kiiret pankrotti.

Sellisel juhul muutuks USA ka väga kalliks riigiks turistidele.

Hetkel kuum