Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ettevõtjate eufooriat kainestab tööjõupuudus

  Riigikogu liige Olari Taal märkis konverentsil, et tajub suurt kontrasti, kui võrdleb õhkkonda Riigikogu saalis ja ettevõtjate hulgas. ?Erinevalt poliitikutest räägivad ettevõtjad seda, mida nad mõtlevad, mis omakorda loob terve õhkkonna,? ütles Taal.
  Soovi korral võime siit teha paradoksaalse järelduse. Olukorras, kus poliitiliste skandaalide ja skandaalikeste hulk kompab avalikkuse taluvuse piire, valitseb majanduses enneolematu edu ja kindlus tuleviku suhtes.
  Eufooriat võttis veidi maha Eesti Panga asepresident Märten Ross, kes märkis tabavalt, et meie muljettekitava majanduskasvu taga pole mitte niivõrd hea töö, vaid madalad intressimäärad eurotsoonis. Ehk ? kas suudame olla edukad ka siis, kui Euroopas hakkab hästi minema ja intressimäärad tõusevad? Ross märkis ka, et kuigi Eesti Pank jääb üldise majanduskasvu prognoosimisel ammu välja öeldud 6% lähedusse, ei saa ka tulevikus välistada märksa suuremaid numbreid. Äripäeva toimetuse seisukoht on, et tänavuse teise kvartali kasv 10% võib olla soodsate faktorite kokkulangemisel jätkusuutlik pikema perioodi vältel.
  Üldine arvamus on aga siiski selline, et vähemalt aastal 2006 jääb üldine konjunktuur ettevõtluse jaoks väga soodsaks. Eelarve koostamisel peaksid ettevõtjad arvestama kahe üldise tendentsiga. Üks on järjest suurenev tööjõupuudus ja teine konkurentsi teravnemine enamikus sektorites.
  Äripäev küsis kõigilt esinenud äriliidritelt, kas nad kavatsevad luua juurde töökohti, ja kõik nad vastasid, et kavatsevad küll. Olari Taal tegi aga jällegi tabava järelduse, et kui kõik võtavad juurde, siis peab keegi ilma jääma. Kuna ka võõrtööliste massilist sisserännet järgmisel aastal ette näha pole, siis muutub töötajate leidmine üha raskemaks. Peame arvestama, et palgakasv võib hüppeliselt kiireneda. Konverentsil käidi küll välja 5?10 protsendiline kasv, kuid ma ei imestaks, kui paljudes sektoritest ollakse sunnitud palku tõstma ka 15?20%.
  Ehitusmaterjalide tootjaid esindanud Viktor Valkiainen tõi välja vastuolu ametliku palgastatistika ja tegeliku elu vahel. Tema sõnul räägivad ametlikud andmed ehitustöölise 8000kroonisest kuupalgast, kuid tegelikus elus ei leia sellise raha eest ehitusobjektile küll mitte kedagi. Kardan, et järgmisel aastal ei ole probleemiks mitte ainult uute töötajate leidmine, vaid ka olemasolevate spetsialistide hoidmine. Vakantseid atraktiivseid kõrgepalgalisi töökohti on järgmisel aastal kindlasti veelgi rohkem kui praegu. Me peame planeerima eelarvetesse kindlasti palgatõusu ja tegema ka muid kulutusi, et muuta end tööandjana atraktiivseks.
  Teine trend, mis jõuab meile maailmast on odavate teenuste ja kaupade pealetung. Kui tänavu nautisime odavaid lennureise, siis järgmisel aastal pole imestada, kui kaupluste vitriinidel on näha uskumatuid hinnaüllatusi. Pidu tarbijatele, aga mure ettevõtjatele. Pole põhjust arvata, et odava hinna strateegia on mingi marginaalne nähtus ? see trend lööb üha enam laineid väga mitmesugustes sektorites. Eesti Meedia juhi Mart Kadastiku hinnangul poleks ime, kui järgmisel aastal käivituks tasuta jagatav päevaleht.
  Kokkuvõtvalt peaksime igas sektoris arvestama, et nutikad konkurendid võivad ootamatult ka meie kõige lojaalsemad kliendid päevapealt üle lüüa. Parim retsept on siin mitte jääda ootama, vaid olla ise see, kes suudab turgu üllatada.
  2006. aasta pakub ülihäid kasvuvõimalusi nendele ettevõtjatele, kes on aktiivsed, konkurentidest targemad ja kavalamad. Kindlasti jäävad mõned praegused kuningad luuseriteks. Vastupidiselt
  ettevõtjatele on aga kindlad võitjad töövõtjad, eriti hea haridusega spetsialistid. On põhjust loota, et ka aastal 2006 kasvab meie üldine elustandard jõudsalt ja me suudame astuda pika sammu Euroopa keskmisele lähemale.
 • Hetkel kuum
Konsultant: inflatsioonilises keskkonnas on finantsanalüüs olulisem kui iial enne
Ühinemis- ja ülevõtmistehingute planeerimisel on tähtis arvestada inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada, kirjutab PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu.
Ühinemis- ja ülevõtmistehingute planeerimisel on tähtis arvestada inflatsiooni mõju kasumieesmärkidele ning hoolega läbi mõelda, kuidas seda finantsandmetes õigesti kajastada, kirjutab PwC Eesti tehingute nõustamise juhtivkonsultant Allar Karu.
Eesti näeb pitsaindeksis välja kena keskmik
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Eelmise aasta detsembris maksid poest ostetud pizza ja quiche Euroopa Liidus keskmiselt 16% rohkem kui aasta varem, näitavad Eurostati andmed.
Tallinna börs vedas ainsana Balti indeksi alla
Balti koondindeks langes päeva lõpuks 0,19%. Tallinna börs lõpetas päeva ainsana miinuses, taganedes 0,42%. Riia ja Vilniuse indeksid sulgusid vastavalt 0,09% ja 0,51% plussis.
Balti koondindeks langes päeva lõpuks 0,19%. Tallinna börs lõpetas päeva ainsana miinuses, taganedes 0,42%. Riia ja Vilniuse indeksid sulgusid vastavalt 0,09% ja 0,51% plussis.
Reaalajas börsiinfo
Selgusid parimad väikefirmad: võitjate seas on nii juutuuber kui ka looduskosmeetika valmistajad
Täna õhtul jagas Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon välja auhindu parimatele väikeettevõtjatele. Auhindu jagati kaheksas kategoorias.
Täna õhtul jagas Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon välja auhindu parimatele väikeettevõtjatele. Auhindu jagati kaheksas kategoorias.
Äripäeva Juhtimiskool: tulemuslikku meeskonda kannustab usk, et me saame koos hakkama!
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Tulemuslikkuse saavutamine on nagu maratoni jooksmine – see nõuab fookust, motiveerivat ja selget eesmärki, head koostööd ning muidugi pingutust, rääkis Äripäeva Juhtimiskooli uues saates EBSi lektor, juhtimisekspert ja Äripäeva Akadeemia koolitaja Ester Eomois. Õnneks on see kõik arendatav ja püsivalt kõrge tulemuslikkusega väga head koostööd tegev meeskond pole vaid helesinine unistus.
Nordeconi ehitusdivisjoni juht: pole põhjust arvata, et ehitusmaterjalide hinnad langevad
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Selleks, et hinnad liiguksid tagasi sõjaeelse ajastu tasemele, peaks kogu sektorile mõjuma mingi seninägematu surve koos seninägematu tehnilise võimalusega. Asjaolusid arvestades on see ilmselt ebareaalne, kirjutab Nordeconi hoonete ehituse divisjoni juht Ats Janno.
Presidendi teenetemärgi saanud puidutööstur: raiemahu järsk kokkutõmbamine on ohtlik
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.
Valgetähe teenetemärgi saanud RAIT ASi juhatuse esimees Ivar Dembovski panustab aktiivselt kohaliku kogukonna arengusse ja haridusvaldkonna edendamisesse.

Olulisemad uudised

Saksamaa tööstustoodang tõi halva üllatuse
Saksamaa tööstustoodang vähenes detsembris oodatust rohkem, langust vedasid energiamahukad sektorid, vahendas Reuters.
Saksamaa tööstustoodang vähenes detsembris oodatust rohkem, langust vedasid energiamahukad sektorid, vahendas Reuters.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.