Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Moodne tehnoloogia lubab tööpingi ka internetti ühendada

    CNC-metallitöötlemiskeskus kujutab endast arvutiga juhitavat tööpinki, mille automaatika on viidud kõrgtasemele. Kuni selleni, et näiteks robotid korraldavad detailide etteandmist ning masin oskab ise erinevates tootmistsüklites vajaminevaid tööriistu vahetada.
    Ühte Lynx 200 treikeskust kasutava ASi Tartu Instrument tegevdirektor Kaido Klaassen kinnitab, et uute seadmete osatähtsus ettevõtte arengus muutub järjest olulisemaks just seetõttu, et vanade pinkidega võrreldes on esiteks töö täpsusklass palju parem, teiseks valmib töö kiiremini.
    "CNC-treikeskus võimaldab detaili välja võtmata kasutada järjest erinevaid tööriistu," selgitab Klaassen. "See muudab töö nõukogudeaegsete tööpinkidega võrreldes märgatavalt efektiivsemaks."
    Pooleteise aasta vältel oma ettevõttesse kaks CNC vertikaalset Mynx 540 töötlemiskeskust ja ühe Puma 240 treikeskuse ostnud OÜ AT Metalli Grupp juhataja Aare Tamm kiidab kõige enam seda, et tänu uutele seadmetele on tal võimalik tööjõule tehtavaid kulutusi kokku tõmmata.
    "Surve palkade tõstmiseks üha suureneb, tänu uutele pinkidele saan viisteist töötajat vähemaks ning selle arvel siis allesjäänutele ka väärilisemalt palka maksta," kirjeldab Tamm. "Varem oli meil kaheksa universaalpinki, mille töö nüüd kolm uut seadet ära teevad."
    AT Metalli Grupi investeering uutesse seadmetesse koos paigaldustööde ja lisaseadmetega ulatub 15 miljoni kroonini. Kogu rahapaigutuse kavatseb Aare Tamm tagasi teenida hiljemalt kuue aastaga. Lisaks on Tamm veendunud, et ka enamikule tema vanadest treipinkidest leidub veel ostja. "Jätame ka endale mõne universaalpingi, et remonditöid teha ja üksiktellimusi täita," märgib ta.
    Eestisse praeguseks müüdud 16 Daewoo pingi arvutitele pole veel Windowsi operatsioonisüsteemi paigaldatud, ent mõnede teiste tootjate tööpinkide juhtimissüsteem juba on Windowsi-põhine.
    "Sellega on muidugi see häda, et Windowsi-põhised seadmed, olgu nad lihtsalt arvutid või näiteks metallitööseadmed, kipuvad n-ö kokku jooksma," nendib Sekavin. "Internetivõrku ühendatud seadmed on lisaks avatud kõikvõimalikele viirustele. Siiani pole treipingiviiruste liikumisest vähemalt Eestis küll veel kuulda olnud, kuid asi on ka veel väga uus. Ajalugu on aga näidanud, et kui tuleb mingi uus arvutitarkvara, on peagi ka seda rikkuvad viirused välja töötatud."
    Tööstusautomaatika seadmete projekteerimise ja tootmisega tegeleva Festo Oy Eesti filiaali müügiinsener Hannes Villo kinnitab, et muutugu masinad kui "targaks" tahes, inimest nad kõiges asendada siiski ei suuda.
    "Näiteks kvaliteedikontrollis jääb ikka inimesele määrav roll," ütleb Villo. "Samuti sellistel puhkudel, kui masinad pole oma keerukuses enam töökindlad. Inimene on küll ekslikum, kuid masin ei suuda ette näha meelevaldseid olukordi, mida aga ikka ette tuleb, sest ükski seade ei tööta ju ideaalsetes tingimustes."
    DNC (Destributed Numerical Control) tähendab jaotatud arvjuhtimist, kus programmid on keskarvuti mälus ja neid jaotatakse CNC-tööpinkide vahel lokaalse arvutivõrgu kaudu.
    Keskarvutis mitte ainult ei looda ja säilitata pinkide juhtprogramme, vaid keskne arvuti ka haldab ja jälgib tööprotsessi automaatselt. Vajaduse korral on keskarvuti kaudu võimalik CNC-tööpingi tööprotsessi sekkuda, töötlemist katkestada või korrigeerida parameetreid.
    Automatiseeritud tootmisvahendite arengu käigus on kujunenud kaks DNC-süsteemide klassi: lihtsad ja täisautomaatsed DNC-süsteemid. Mõlema klassi ühine tunnus on kesk-arvuti olemasolu, millega on liidetud üks või enam arvjuhtimisega tööpinke või muid automatiseeritud vahendeid. Keskarvuti on ühenduses tööpinkidega andmeside- või arvutivõrgu kaudu.
    Lihtsate DNC-süsteemide tunnus on võimas arvuti, mida kasutatakse DNC-serverina, millega on ühendatud kõik tööpingid ja muud süsteemi kuuluvad seadmed. Keskarvuti on ühenduses DNC-terminaliga DNC-liidese kaudu. Info tööpinkidelt ja teistelt DNC-süsteemi kuuluvatelt automatiseeritud vahenditelt töötlemisprotsessi, toodete kvaliteedi ja koguste kohta on võimalik tuua keskarvutisse DNC-terminali kaudu.
    Täisautomaatses DNC-süsteemis on CNC-tööpingid ja muud süsteemi kuuluvad vahendid ühenduses keskarvutiga vahetult spetsiaalse DNC-liidese kaudu. Keskarvuti kaudu toimub arvjuhtprogrammide haldamine ja töötlemisprotsesside täisautomaatne juhtimine.
    Andmeside keskarvuti ja CNC-tööpinkide vahel luuakse Ethernet- või normeeritud andmesidevõrgu kaudu. Tööpingid on reeglina varustatud standardse RS-232 liidesega.
    CNC-tehnoloogia töötati maailmas välja 1990. aastate alguses. Selle pideva täiustamisega on jõutud niikaugele, et CNC-süsteemse ja spetsiaalse DNC-tarkvaraga varustatud trei- või freespingi võib ühendada internetti, et seda võrgu kaudu juhtida või ühe kesk-arvuti abil hoida töös terve tootmisüksuse tööpinke.
    Lõuna-Korea korporatsiooni Doosan tütarfirma Doosan Infracore täisautomaatseid metallitöötlemiskeskusi maale toova OÜ Swedish Tool müügidirektor Peeter Sekavin märgib, et CNC-süsteemiga varustatud treikeskuste operaatorite hooleks jääb teatud detailide puhul vaid iga paarikümne minuti järel sisestatud mõõte kontrollida.
    "Töö efektiivsus ja kiirus on vanade universaaltreipinkidega võrreldes paranenud teinekord isegi mitu korda," iseloomustab Sekavin. "Näiteks kui aastakümneid kasutatud universaaltreipingil kulus treialitel ja freesijatel mingite detailide partii tegemiseks kolm nädalat, siis freesimist võimaldava CNC-treikeskusega on sama kogus võimalik valmis teha kahe päevaga."
    CNC-tööpinkide programmide tegemiseks kasutatakse üha rohkem CAM-tarkvara.
    Viimane lubab paberijooniseid tegemata sisestada arvutisse tööpinkide jaoks vajalikke programme, genereerib neid ise ja seda suhteliselt vähese ajakuluga ka väga keeruliste detailide valmistamise korral. Sellepärast ongi arvutiseeritud terakeskused mõeldud eelkõige partiide kaupa tootmiseks, üksikdetailide valmistamisel jäävad universaalpingid ka edaspidi asendamatuks.
    Kuigi uute CNC-tööpinkide hinnad algavad üldjuhul miljonist kroonist ja lõpevad umbes miljoni euro piirimail (eritellimusel valmistatud suured pingid on ilmselt veelgi kallimad), eelistavad Eesti ettevõtjad Peeter Sekavini sõnul siiski just uusi seadmeid soetada.
    CNC-süsteeme saab kasutada ka näiteks plastikust detailide töötlemiseks mõeldud seadmete, samuti puidutööpinkide juures jm.
    Kõige suurem oht CNC-süsteemis töötavate masinate puhul on detaili ja tööriista kokkupõrke võimalus, mis võib juhtuda mingite programmis leiduvate ebakõlade tagajärjel. Kuid ka sellised juhused on enamasti tingitud mitte masina eksimusest, vaid pigem siiski sellest, et inimene on mingid parameetrid valesti sisestanud.
    Kuna töö on täpne ja masinad kallid, siis on väga oluline nendega töötavate inimeste korrektsus ja kompetentsus. Tööstustel ongi terav probleem uutele ja moodsatele seadmetele töötajate leidmisel, leiab Peeter Sekavin.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.