Aasia peaaegu 10 aasta tipus

Romet Kreek 10. jaanuar 2006, 00:00

Aasia aktsiaturg tõusis eile pea 10 aasta kõrgeimale tasemele. Morgan Stanley Capital Internationali Aasia indeks tõusis 0,8 protsenti, 129,49 punktini. Sellest väärtusest kõrgemal sulgus indeks viimati 1996. aasta mais.

Aasias vedasid tõusu kallinenud toorainete hinnad - vask, kuld, nafta. "Kaevandusaktsiatesse on veel jäänud piisavalt väärtust, et olla tõusu suhtes optimistlik," ütles State Street Global Advisorsi fondijuht Don Hamson. "Kaevandajad on toorainehinnad suhteliselt pikaks perioodiks ette müünud kindla hinnaga, mistõttu neid on ka turvalisuse element sees."

Hiina suurima naftakompanii PetroChina aktsia hind tõusis eile 3,1%, 6,75 Hongkongi dollarile. Maailma suurima kaevanduskompanii BHP Billiton aktsia tõusis 2,7%, 40,73 Austraalia dollarile. Eesti investoritele on need aktsiad lihtsamalt kättesaadavad USA hoiutähtede näol.

PetroChina aktsia on aastaga tõusnud 76,7%. Hinna/kasumi suhtelt on aktsia odav, vaid 8,8. Vaatasin huviga aasta lõpu seisuga aktsiaid kogu maailmas. Silma jäid kütusekompaniide ja pankade aktsiad. Isegi tööstusharu gigantide aktsiad on saadaval 8-12kordse aastakasumi juures, mis on väga odav. Samas on siin ka potentsiaalne probleem. Nimelt võivad kütusekompaniid oma majandustulemustega tõusutsükli lõpus olla, kui just toorainehinnad edasi ei tõuse.

USA suurpankadele võib mureks olla lühiajalise raha kallinemine ja jahtuv majandus. Suurte kaevanduskompaniide (metallimaagid ja kivisüsi) puhul ei saa aga võrdväärsest odavusest rääkida. BHP Billiton ja Rio Tinto turuväärtused peegeldavad 17,4- ja 19,5kordset aastakasumit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing