PM: Kütuselement võib murda nafta selgroo

02. veebruar 2006, 07:55

Eesti teadlased tunnevad järjest rohkem huvi kütuselemendi ja vesinikuenergeetika kasutamis- ning arendamisvõimaluste vastu.

Eelmisel nädalal andsid Tartu ülikooli füüsikalise keemia instituudi teadlased eesotsas professor Enn Lustiga seminariettekandes ülevaate seni väljatöötatud kütuselementidest, kirjutab Postimees.

Kütuselement on väga efektiivne seade, mis kasutab vesinikku ja hapnikku elektri ja soojuse koostootmiseks, kusjuures jääkproduktiks on puhas vesi.

Lusti kinnitusel on täiesti reaalne, et tulevikus saavad inimesed kütuselemendi oma majapidamisse soetada, et ise soojust ja elektrit toota. Sellise süsteemi võimsus peaks Lusti sõnul olema 10 kilovatti, sellest 6-7 kilovatti elektrit ja 2-3 kilovatti soojust.

Tallinna tehnikaülikooli magistrandi Tõnu Malsubi hinnangul võib Eesti kütuselemendi tavatarbijani jõudmine võtta umbes viis aastat. «Inimene võib selle seadeldise ka kohe tellida, kui ta soovib ja selleks raha leiab,» lausus ta.

Lust nii optimistlik ei ole. Tema sõnul ei ole keegi kütuselemendi hinda välja rehkendanud, aga päris kindlasti on see kallis. Seda sellepärast, et praegu oleks hinna sees seadme väljatöötamine ja kõik firmad tahavad enne kütuselemendi laiale turule laskmist oma kasumi kätte saada.

Malsubi sõnul on vesinikuenergeetikast Eestis seni väga vähe räägitud.

«See on üks võimalus asendada naftapõhine majandus, mis tekitab maailmas sõjalisi konflikte ja on suureks ohuks keskkonnale,» lausus Malsub, kes uurib vesiniku tootmise võimalusi Eestis ja korraldas jaanuari viimasel päeval Tallinnas samateemalise seminari.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing