Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suurte ehituspoodide kasv keskmisest kiirem

  Statistikaameti andmeil kasvas majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide jaemüük mullu 16,7% võrreldes 2004. aastaga. See kasvunumber oli parim viimase viie aasta võrdluses. Aastatagune kasv oli ligi 14%. Samas on tegemist ainsa näitajaga, mis kuidagigi hõlmab lisaks jaeturule ka hulgi- ja projektimüügiga tegelevate ehituskauba kettide müügitulemusi.
  Kui varasematel aastatel võistlesid turuliidri koha pärast Ehituse ABC ja K-Rautakesko, siis mulluste tulemuste põhjal tegi olulise hüppe Espaki grupp, tõustes oma valdkonnas teisele positsioonile Ehituse ABC järele.
  Ehituse ABC kaubamärgi all tegutseva ASi Famar-Desi nõukogu esimehe Leho Kivima sõnul oli poeketi käive Eestis eelmisel aastal üks miljard ja 100 000 krooni, kasumit teeniti rohkem, kui seda oli 2004. aastal saavutatud 52 miljonit krooni. Ehituse ABC aastane käibe kasv oli seega umbes 26%.
  Miljardiklubi uksele koputajatest oli Espaki gruppi kuuluvate ettevõtete käive mullu 939 miljonit krooni. "Ise arvasime ka, et läheme nibin-nabin Rautakeskost mööda," tõdes Espaki juhatuse liige Ivar Pikk. Keskmine käibe kasv oli grupis 25%, kasuminäitaja selgub Pika sõnul hiljem. "Konjunktuur oli üsna meeldiv, mõnevõrra takistas äri isegi mõne ehitusmaterjali defitsiit," märkis ta aasta kokkuvõtteks.
  Mullu 935 miljoni kroonist käivet näidanud K-Rautakesko müük kasvas aastaga 17,4% ning kasum kolmekordistus, ulatudes 30,4 miljoni kroonini.
  K-Rautakesko tegevjuhi Raul Kadaru hinnangul oli möödunud aasta hea ning samamoodi peaks selles sektoris edasi minema ka tulevikus: "Ei näe põhjust, et lähiaastail kasvuhoog langeks."
  Kadaru lasusus, et umbkaudselt kuulub turust kaks kolmandikku neljale suurele tegijale - Ehituse ABC-le, K-Rautekeskole, Espakile ja Ehitus Service'ile.
  Ehitus Service on juba varem teatanud, et ettevõtte käive oli mullu 540 miljonit krooni ja kasum 15 miljonit krooni. See on paari aasta tagusest madalseisust välja tulnud ettevõtte esimene kasum. Ehitus Service'i käive kasvas mullu 50% ehk pea samas suurusjärgus kui 2004.
  Kodu- ja ehituskauba jaemüügituru maht oli mullu statistikaameti andmeil 4,6 miljardit krooni. Samas on ehituskauba poekettide juhtide sõnul keeruline turu täpsest suurusest rääkida, sest üldpildi lükkab segi näiteks tee-ehitus, kuhu suunduvad ehitusmaterjalid otse tootjatelt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Balti aktsiaturg kerkis pangaaktsiate tugeva tõusu toel
Balti aktsiaindeks kerkis teisipäeval ühe protsendi võrra, kui pangaaktsiate tugev tõus viis nii Eesti kui Leedu aktsiaindeksi plusspoolele.
Balti aktsiaindeks kerkis teisipäeval ühe protsendi võrra, kui pangaaktsiate tugev tõus viis nii Eesti kui Leedu aktsiaindeksi plusspoolele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Olulisemad lood

Lillekasvatajast gasell katsetab kogu aeg: kui läheb nässu, siis läheb nässu
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.