Andres Kärssin • 7 veebruar 2006

Suurte ehituspoodide kasv keskmisest kiirem

Statistikaameti andmeil kasvas majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide jaemüük mullu 16,7% võrreldes 2004. aastaga. See kasvunumber oli parim viimase viie aasta võrdluses. Aastatagune kasv oli ligi 14%. Samas on tegemist ainsa näitajaga, mis kuidagigi hõlmab lisaks jaeturule ka hulgi- ja projektimüügiga tegelevate ehituskauba kettide müügitulemusi.

Kui varasematel aastatel võistlesid turuliidri koha pärast Ehituse ABC ja K-Rautakesko, siis mulluste tulemuste põhjal tegi olulise hüppe Espaki grupp, tõustes oma valdkonnas teisele positsioonile Ehituse ABC järele.

Ehituse ABC kaubamärgi all tegutseva ASi Famar-Desi nõukogu esimehe Leho Kivima sõnul oli poeketi käive Eestis eelmisel aastal üks miljard ja 100 000 krooni, kasumit teeniti rohkem, kui seda oli 2004. aastal saavutatud 52 miljonit krooni. Ehituse ABC aastane käibe kasv oli seega umbes 26%.

Miljardiklubi uksele koputajatest oli Espaki gruppi kuuluvate ettevõtete käive mullu 939 miljonit krooni. "Ise arvasime ka, et läheme nibin-nabin Rautakeskost mööda," tõdes Espaki juhatuse liige Ivar Pikk. Keskmine käibe kasv oli grupis 25%, kasuminäitaja selgub Pika sõnul hiljem. "Konjunktuur oli üsna meeldiv, mõnevõrra takistas äri isegi mõne ehitusmaterjali defitsiit," märkis ta aasta kokkuvõtteks.

Mullu 935 miljoni kroonist käivet näidanud K-Rautakesko müük kasvas aastaga 17,4% ning kasum kolmekordistus, ulatudes 30,4 miljoni kroonini.

K-Rautakesko tegevjuhi Raul Kadaru hinnangul oli möödunud aasta hea ning samamoodi peaks selles sektoris edasi minema ka tulevikus: "Ei näe põhjust, et lähiaastail kasvuhoog langeks."

Kadaru lasusus, et umbkaudselt kuulub turust kaks kolmandikku neljale suurele tegijale - Ehituse ABC-le, K-Rautekeskole, Espakile ja Ehitus Service'ile.

Ehitus Service on juba varem teatanud, et ettevõtte käive oli mullu 540 miljonit krooni ja kasum 15 miljonit krooni. See on paari aasta tagusest madalseisust välja tulnud ettevõtte esimene kasum. Ehitus Service'i käive kasvas mullu 50% ehk pea samas suurusjärgus kui 2004.

Kodu- ja ehituskauba jaemüügituru maht oli mullu statistikaameti andmeil 4,6 miljardit krooni. Samas on ehituskauba poekettide juhtide sõnul keeruline turu täpsest suurusest rääkida, sest üldpildi lükkab segi näiteks tee-ehitus, kuhu suunduvad ehitusmaterjalid otse tootjatelt.

Hetkel kuum