Tõhus juht mõtleb, tegutseb ja naudib

Mait Raava 24. aprill 2006, 00:00

Kõrge tunnustusvajadus, püüd teha kõike laitmatult ja asjadeahnus - need on jooned, mis sunnivad meid tihti läbipõlemise piiril tegutsema. Teistel on aga kalduvus teha asju läbimõtlematult. Kui oma isiksuse kasvatamine nõuab pikaajalist pingelist tööd, siis läbimõtlematus laseb end lihtsamalt parandada.

Me satume ajapuudusesse, kui tegeleme korraga liiga paljude asjadega, seame endale üle jõu käivaid eesmärke. Pidev ajahäda põhjustab pingeid tööl ja kodus. Ajapuuduse lõksu langemise põhjused võivad olla nii kõrges egos kui ka lihtsalt asjade väheses läbimõtlemises.

Siin tasub kõrva taha panna, kuidas edukad inimesed ajapuudust väldivad.

Näe suurt pilti. Edu saavutanud inimesed mõistavad võtmetegureid oma tegevusalal teistest oluliselt paremini. Nad tajuvad süsteemi, milles nad tegutsevad. Nad ei vastandu olukorrale, vaid muudavad vajadusel oma tegevust või valikuid.

Näiteks Hannes Tamjärv, kes teistega võrreldes on ehk kõige paremini mõistnud panganduse kui äri olemust, läks üle haridussfääri, kui panganduses toimunud muutused 1990. aastate lõpus talle enam ei sobinud.

Need, kes ajapuuduses siplevad, ei vaata oma tegevust kõrvalt ega analüüsi selle kohasust. Nad tegutsevad ühtviisi sõltumata olukorrast. Selle tulemusel ei tõuse nad uuele kvaliteedile, vaid püsivad rutiinis või langevad välja.

Suuda "ei" ütelda. Edukatele inimestele on omane rangus - nad oskavad endale ja teistele "ei!" öelda. Nad on nõudlikud ega killusta ennast tühjale-tähjale. Nad ei tegele korraga mitme asjaga. Nad mõistavad, et kõrgete sihtide saavutamisel tuleb teisejärgulisest loobuda. Kõrvaltvaatajale võivad need inimesed koguni kalgid või külmad tunduda, kuna nad pühenduvad jäägitult oma ettevõtmistele.

Aadu Luukas on tuntud oma stoilise rahu ja nõudlikkusega. Tema käest jah-sõna kuulda nõuab küsijalt läbimõeldust ja veenvust. Samas pühendub ta jäägitult neile vähestele asjadele, mida ta ette võtab. Siis ta tõesti toetab teisi. Ta ei mängi lihtsalt head inimest. Seevastu jah-sõnaga kõigile meeldida tahtvad inimesed killustavad end ega saavuta seetõttu märkimisväärseid tulemusi.

Ära lükka alustamist edasi. "Kiired võidavad" on kaasaja deviis. Edu eeldab aegsasti tegudele minekut, mitte venitamist. Sa ei pea olema ideaalne, vaid teistest ainult veidi parem sisus ja varem kohal. Edukad suudavad end vajadusel kiiresti mobiliseerida ja vältida hiljem ajapuudust. Nende saladus on lahutada suur ja keeruline ülesanne väikesteks sammudeks, millest igaüks on jõukohane. Nii pole algus raske, vaid see mobiliseerib.

Näiteks Andres Koger rajas luhtunud ühinemise järel uuesti endale suurfirma, alustades söakalt väikeklientidest ja jõudes sammhaaval uuesti suurklientideni. Seevastu need, kes tajuvad uue idee elluviimist suure ja koormava ülesandena, kalduvad alustamisega venitama, kuna niiviisi tajutuna nõuab algus palju psüühilist energiat.

Naudi protsessi ilu. Edukad püüdlevad heade tulemuste saavutamist, kuid naudivad ka protsessi. Nad keskenduvad enda meisterlikkuse tõstmisele, kartmata vigu. Selline arusaam annab mängurõõmu ja vintskuse ebaedu korral. Lennart Mere edu Eesti riigi maailmakaardile viimisel seisnes paljus tema mängulisusel ja teiste üllatamisel. Seevastu need, kes keskenduvad iga hinna eest tulemuse saavutamisele, näevad raskustes ainult ohtu. Nii ei julge nad ennast proovile panna, mistõttu ka ei arene. Kui meisterlikkusele häälestuv inimene leiab uusi nutikaid lahendusi, mis aega kokku hoiavad, ja saavutab paremaid tulemusi, siis tulemuse pärast krambis inimene tormab nagu orav rattas, et teistega sammu pidada.

Tööta rohkem, kuid targemini. Konkurentsis võidavad need, kes loovad teistest rohkem lisaväärtust. Selleks peab eristuma ehk teistest targemini töötama. Et targemini töötada, tuleb õppida. Õppimine - loov mõtlemine uudsete lahenduste leidmisel - nõuab aega. Nii töötavadki edukad inimesed teistest rohkem.

Näiteks Urmas Sõõrumaa, kes on avardanud Eestis turvaäri piire ja nii konkurentidest kaugele ette jõudnud, on tuntud pikkade tööpäevade, loova ja otsiva vaimu poolest. Ajapuuduses vaevlejad ei leia aega õppimisele, vaid kurnavad ennast kiirustamisega. Selle tagajärjel ei jaksa nad tõhusalt kaua töötada.

Suuri tegusid teevad need, kes keskenduvad äri võtmeteguritele, lähevad tegudele, töötavad naudinguga ja kaua. Nad on hõivatud, kuid ometi ei kurda ajapuuduse üle. Ajapuudust kurdavad need, kes killustavad end pisiasjadele, ei lähe tegudele, kardavad kaotusi ja töötavad teistest vähem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing