2. november 2006 kell 8:23

Eesti rikkus Euroopa Liidu direktiivi

Direktiivi rikkumine tähendab, et meditsiinisüsteemist tuleb tuleval aastal 100 miljonit krooni riigi eelarvesse ehk selle võrra on vähem raha meie ravimiseks, kirjutas Eesti Ekspress.

Eesti oli seni tõlgendanud Euroopa Liidu direktiivi, mis lubab käibemaksusoodustust puuetega inimestega abivahenditele, sel kombel, et soodustus laienes tegelikkuses suurele osale meditsiinitehnikast. Tõlgendus lähtus põhimõttest, justkui võiks puue olla ka ajutine ja sellisel juhul nimetatakse seda haiguseks.

Euroopa Liidu ametnikud said Eesti valearusaamisele jälile ja nõuavad, et kord majja löödaks ehk meditsiinitehnikat maksustataks tavapärase käibemaksuga. Valitsuse hinnangul maksavad edaspidi haiglad riigile 89 miljonit krooni käibemaksu. Haiglad ise oletavad, et summa võiks olla 120 miljonit krooni.

Kinnitamata andmetel on seoses selle käibemaksumuudatusega haiglates käimas tehnika osturalli.

Arutamisel on, kuidas kompenseerida maksude suurenemisest tekkiv lisakulu haiglatele haigekassa hinnakirja ja tervishoiuteenuste hindade kaudu.

Hetkel kuum