Peeter Teder • 10. detsember 2007 kell 22:00

Lafarge lõi laineid

Euroopa börsidel lõi eile laineid Prantsusmaa ehitusmaterjalide tootja Lafarge, mis teatas Orascom Construction Industriese tsemendiüksuse ostust.

Üksuse ost läheb Lafarge'ile maksma 8,8 miljardit eurot (138 miljardit krooni) ja selle käiguga tõuseb firma suurimaks tsemenditootjaks Lähis-Idas. Lafarge võtab üksuse ostuks laenu, kuid laseb välja ka uusi aktsiaid. Vastutasuks üksuse ostu eest ostab Orascomi tegevjuht Nassef Sawiris 11protsendilise osaluse Lafarge'is. Prantsuse ehitusmaterjalide tootja aktsia rallis teate peale 14 protsenti ning maksis 123,12 eurot.

Teine oluline sündmus oli varade mahult Euroopa suurima panga UBSi teade, et aktsiateks vahetatavate võlakirjade väljalaskmise teel plaanitakse tugevdada firma kapitalibaasi. Võlakirju lastakse välja Singapuri ja Lähis-Ida investoritele. Kuigi samas teatas pank ka suurte laenukahjude mahakandmisest, läks aktsia hind tõusule. UBSi aktsia kerkis 2,9 protsenti ja maksis 58,85 Šveitsi franki.

Märkimisväärselt tõusid veel Philipsi ja Air France-KLMi aktsiad, mis mõlemad hüppasid 4 protsenti. Philipsi aktsia maksis 29,62 eurot ja Air France-KLMi aktsia 25,72 eurot. Euroopa aktsiate hinnaliikumisi peegeldav Dow Jones Stoxx 600 kosus 0,4 protsenti.

Hetkel kuum