Kadrin Karner • 19. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Kinnisvaratehingute arv tagasi 2004. aastas

Mullu kahanes statistikaameti andmetel kinnisvaratehingute arv kolme aasta tagusele tasemele - 2004. aastal sõlmiti 50 600 tehingut. Kinnisvara ja hoonestusõiguse ostu-müügitehingute koguarv ja tehingute koguväärtus oli aasta varasemast viiendiku võrra väiksem.

"Kui 2006. aastal tegi hea maakler kuus keskmiselt 5-6 tehingut, siis 2007. aasta lõpu ja 2008. aasta alguse seisuga keskmiselt 2-3 tehingut," ütles Tamme. Tema sõnul ongi selline tehingute arv ühe maakleri kohta normaalne, sest maakleril on rohkem aega kliendi jaoks ja see aitab kaasa ainult vahendusteenuse kvaliteedile.

"Loomulikult ei anna võrrelda vanade aegadega," ütles Tamme eelmise aasta tehingute arvu kohta. "Eks riiklik statistika näitab, mis turul tegelikult toimub." Teisalt ütles tegevjuht, et ei saa öelda, et tehinguid poole vähem oleks. Täpset arvu, mitu tehingut eelmisel kuul tehti, ta öelda ei oska.

Prior Kinnisvara juhatuse esimees Andrus Neeme ütles, et statistika oli, on ja jääb siiski statistikaks ning selles suhtes võivad 2004. ja 2007. aasta olla tõesti sarnased, kuid muus mõttes ei ole need aastad võrreldavad. 2004. aastal oli kinnisvaraturg tõusueelses seisus, kuid aastal 2007 on kiire tõus möödas ning hinnad tasapisi stabiliseeruvad.

Neeme sõnul on ajakirjandus ise tublisti kaasa aidanud kinnisvaraturu jahenemisele ning inimesi hirmutanud, mis on omakorda kahandanud tehingute arvu veelgi. "Kevade saabumisega hakkab ilmselt tehinguid juurde tulema," märkis Neeme ning lisas, et huvilisi on juba juurde tulnud ning ettevalmistused kevadperioodiks on käimas.

Industriaalvara OÜ juhataja Mart Mägi peab möödunud aastat heaks. "Nõudlust äripindade järele on ja ehitusturg on ka muutunud n-ö tellijakeskseks. "Eelmisel aastal startisime uute projektidega, ära ei müünud, pigem otsisime objekte juurde," rääkis Mägi, kelle sõnul hoonete valmimist veel sel aastal oodata ei ole, küll aga järgmisel.

Juhataja sõnul tegeleb Industriaalvara OÜ pikemaajaliste üüriprojektide arendamisega konkreetsetele üürnikele, erakinnisvara nad ei arenda ega müü. Kinnisvara arendusele spetsialiseerunud OÜ West Kinnisvara otseselt kinnisvara vahendusega ei tegele. "2007. aasta lõpukuudel meil meil ei olnud. 2007. aasta I kvartalis omandasime detailplaneeringuga maatüki Keila linnas, et rajada neljakorruseline korterelamu. Muutused kinnisvaraturul on meie optimismi jahutanud, kuid projektist loobuda me ei kavatse," ütles ettevõtte tegevjuht Rene Toompuu. Selle aasta kohta ütles Toompuu, et hinnad on jõudnud või peagi jõudmas tarbijatele vastuvõetavale tasemele. "2008 on pigem kvaliteetset teenust pakkuda suutvate vahendajate, mitte arendajate aasta - seepärast omandasime osaluse OÜs Urban Kinnisvara, kuhu oleme suutnud koondada mitu suuremast büroost lahkunud tipp-maaklerit," märkis Toompuu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt