Rein Ruusalu • 12. märts 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Vanad ja uued maksuaugud

Äripäevas käsitleti tulumaksuseaduse eelnõu kitsaskohti, eriti N541, mille kohaselt aktsiate, osade ja osamaksete tagasiostul maksustatakse väljamaksed osas, mis ületab äriühingu omakapitali tehtud sissemaksed. Samuti maksustatakse likvideerimisjaotis. Aktsionärile või osanikule makstav summa on väljamakse tegija maksustatav tulu.

Eelnõu autorite soov oli maksuaugud kinni toppida. See on täiesti arusaadav, rahandusministeeriumile teeb muret küsimus: "Mis saab, kui Suur Raha otsustab Eestist lahkuda?" Praegune regulatsioon lubab ettevõtte likvideerida või kapitali oluliselt vähendada. Sel juhul pole kasumit maksustatud selle tekkel ega maksustata ka jaotamisel.

Kui näiteks Rootsi päritolu Suur Raha tahab tagasi minna, võib Eestisse jääda ettevõte, mille aktsiakapital ja jaotamata kasum kokku on 100 miljardit, kuid kogu summa eest on ostetud Rootsi ettevõtte aktsiaid. Nii võib Eestis pidada ettevõtet kümneid aastaid, kusjuures ettevõttes ei tööta ühtegi inimest ja riigile ei maksta sentigi maksu.

Väljamaksete maksustamine ei topi kinni maksuauku Suure Raha jaoks, küll aga tekitab mõned uued augud ning ebanormaalsed maksustamispõhimõtted.

Näide uuest maksuaugust. Firma X ostis mingi vara hinnaga 100. Firma X tegi sellega mitterahalise sissemakse uue ettevõtte Y kapitali. Mitterahalise sissemakse hinnatud väärtus on 1000. Selle protseduuri juures maksustamist ei toimu. Halbade asjaolude kokkusattumise tõttu oli firma X sunnitud müüma Y aktsiad eraisikule Z hinnaga 10 (kõik tehingud on mitteseotud isikute vahel). Mingi aja pärast firma Y müüb vara hinnaga 1000. Eraisik Z likvideerib ettevõtte Y, likvideerimisjaotis on 1000. Z maksustatav tulu on null, Y maksustatav tulu on null, X maksustatav tulu on null, kuigi tegelikult on teenitud kasumit 900 ühikut. Skeemiga välditakse maksustamist täielikult.

Eelnõus sõltub maksustamine sellest, kes on aktsiate ostja, puudub ka kahjumite edasikandmise regulatsioon.

Rahandusministeeriumi töötajate jõupingutusi maksuaukude kinnitoppimisel tuleb kahtlemata hinnata. Paraku peab tõdema, et kavandatud meetmed ei täida oma ülesannet.

Tundub, et rahandusministeeriumi töötajad täitsid püstitatud ülesande nii hästi, kui suutsid. Võib-olla peaks püstitama uue ülesande?

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt