Olerex: kütuse on muutnud kallimaks dollari odavnemine

14. märts 2008, 15:22

Olerexi turundusjuht Antti Moppel
ütles, et kuna naftaturgudel arveldatakse dollaritega, mis on järjekindlalt oma
väärtust kaotanud, siis nafta müügist saadava raha ostujõu säilitamiseks
avaldavad naftatootjad survet hinnatõusu suunas.

Muuhulgas ei kiirusta OPEC tootmismahte suurendama, viidates toornafta piisavale hulgale maailmaturul.

Moppeli hinnangul on ka teine aspekt. USD kursi langedes on finantsinvestorid hakanud aktiivselt oma portfelle ümber paigutama valuutaturgudelt toorainete tulevikutehingutesse, mis omakorda on toorainebörsid kasvule viinud. Nafta nõudlust ja pakkumist arvestades ei ole tänased hinnad õigustatud ja USD kursi stabiliseerudes, mis omakorda sõltub riigi majanduse olukorrast, võiks loota nafta ja naftatoodete hindade kasvu peatumist.

"Eurotsoonis teiselt poolt aga aitab USD madalseis euro suhtes järsku hinnatõusu pehmendada. Ja ometigi, piisavalt üldistades võib öelda, et turuparadoksina on kütuse muutnud kallimaks dollari odavnemine," ütles Moppel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2008, 19:42
Otsi:

Ava täpsem otsing