Hansapank prognoosib aeglasemat kasvu ja kõrgemat inflatsiooni

30. aprill 2008, 10:03

Hansapank, suurim laenaja Baltimaades,
prognoosib aeglasemat majanduskasvu Eestile, Lätile ja Leedule nõrgeneva
sisenõudluse ja jaheneva globaalse majanduse tõttu. Prognoositakse ka kõrgemat
inflatsiooni.

AB Swedbanki üksuse Hansapanga Baltimaade väljavaate järgi kasvab Eesti majandus tõenäoliselt 3,5 protsenti, Läti rahvuslik kogutoodang võib tõusta 4 protsenti ning Leedu majandus võib kasvada 6 protsenti, vahendas Bloomberg.

Leedu, Läti ja Eesti nägid eelmisel aastal väljaminekute aeglustumist ning kinnisvarainvesteeringute buumi, mille sütitas Euroopa Liitu astumine 2004. aastal, kui intressi tase tõusis, tarbija kindlustunne nõrgenes ning pangad tõmbasid laenamist kokku.

Mitmed prognoosijad, kaasaarvatud rahvusvaheline valuutafond IMF, arvavad, et regiooni kasv aeglustub järsult järgmisel aastal, eriti Eestis ja Lätis, mida põhjustab ülemaailmse majanduse jahenemisest tulenev ekspordi langemine.

Läti keskmine aastane inflatsioon kiireneb tõenäoliselt 15 protsendini aastal 2008, võrreldes eelneva 12,5protsendilise prognoosiga. Leedu inflatsioon võib küündida keskmise 9,9 protsendini aastas, võrreldes veebruari 8protsendilise prognoosiga. Eesti keskmine aastane inflatsioon on tõenäoliselt 8,5 protsenti, võrreldes varasema 6,4protsendilise prognoosiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2008, 16:01
Otsi:

Ava täpsem otsing