Lukašenka: kasv peab olema 9-11%

Olga Grigorjeva 15. mai 2008, 00:00

"Investorid, uksed on avatud!" kõlas Valgevene üleskutse üle kogu Euroopa. Ei läinud kutse ka Tallinnast mööda.

"Valgevene on majandusarengu tipus. Sel aastal peaks majanduskasv tulema 10,5%. Aastaga kahekordistus Eesti ja Valgevene vahel kaubavahetus, kasvab nii eksport kui ka import. Valgevene kaupade tarbijate edetabelis on Eesti 9. kohal, edestades Itaaliat ja Hiinat," rääkis eilsel Eesti Kaubandus-Tööstuskoja seminaril Valgevene peakonsul Aleksandr Ostrovski.

Selleks, et parandada investeerimiskliimat, võeti vastu rida õigusakte, mis olid suunatud majanduse liberaliseerimisele ja riigi investeerimisatraktiivsuse suurendamisele.

"Me väga loodame laieneda Valgevene turule, millest võiks saada suurepärane alternatiiv Vene turule. Praegu on kõik algstaadiumis, kuid me loodame parimat," rääkis ASi Keemia Kaubandus müügijuht Jekaterina Harlamova 10miljonilise elanikkonnaga turu kohta.

Linnades, mille elanikkond ei ületa 50 000 inimest, on Valgevenes kehtestatud madalamad maksud ja lihtsustatud ettevõtete registreerimist.

Kuid reaalsus ei ole nii roosiline. "Meil ja meie Rootsi partneril oli poolteist aastat tagasi kavas avada Valgevenes mööblitehas. Kõige suurem häda on kommunikatsioonide ja interneti puudumine. Paberimajandus nõuab ka väga palju aega. Mitte ühtegi asja ei saa ajada elektroonilisel teel," jagas oma kogemusi Mainor Puidugrupi juhataja Uve Tamson.

"Kui ajada kõik ametlikult, siis tuleb varuda palju aega. Välisinvestor tahab teada, kuhu läheb tema raha, kuid ta ei taha saada aruandeid kujul "Petjale maksin sellise summa, aga Vasjale sellise summa". Rootsi partneritele on selline olukord arusaamatu," jätkas ta.

Kuid on ka vaieldamatuid plusse. Valgevenel on väga hea asukoht. Tamsoni sõnul saab tootmises kasutada odavat Venemaalt pärit toorainet ning valmistoodangut müüa Euroopasse ja Skandinaaviasse. "Samuti valitseb seal range kord. Töölised tulevad tööle täpselt kell kaheksa hommikul ja lahkuvad kell viis õhtul. Lihtsustatud ettevõtte registreerimisprotseduuride korral on see regioon meie jaoks väga atraktiivne," lisas võimalik investor.

Praegu on Valgevenes 42 Eesti kapitali osalusega ettevõtet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:32

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing