Euroks valmistuv Slovakkia revalveeris krooni

29. mai 2008, 14:44

Slovakkia, mis plaanib tuleva aasta
algusest teise Ida-Euroopa riigina Sloveenia järel eurole üle minna, sai Euroopa
Liidult loa kroon revalveerida ehk tugevneda lasta.

Rahaliidu ühe kriteeriumi järgi peab kandidaatriigi valuuta kaks aastat kauplema Euroopa Vahetuskursi mehhanismis ERM2, mis lubab valuutal keskkursi suhtes kõikuda +/- 15%. Eesmärk on demonstreerida valuuta stabiilsust. Nüüd sai Slovakkia loa keskkurssi 15% tõsta.

Slovakkia kroon tugevnes eile euro suhtes uuele rekordtasemele, mis puudutas juba seni kehtinud kauplemisvahemiku ülempiiri. Keskpank ja valitsus on lasknud kroonil tugevneda, et hoida vaos inflatsiooni, vahendas agentuur Bloomberg.

„Krooni rallimine rääkis revalveerimise poolt, kuid selline ulatus on dramaatiline,“ kommenteeris Danske Banki analüütik Lars Christensen. „Krooni selline tugevus ei ole enam vastavuses majanduse tänase seisuga, kuid EL andis nõusoleku ilmselt inflatsiooni pärast muretsedes,“ jätkas ta.

Slovakkia krooni keskkurssi revalveeriti 8,5% ka läinud aasta märtsis. Sealt edasi on Slovakkia majandus kasvanud mullu 10,7% ja selle aasta esimeses kvartalis 8,7%. Euroopa vahetuskursi mehhanismiga liitumisest 2005. aasta novembris on Slovakkia kroon tugevnenud 23%.

7. mail kiitis Euroopa Komisjon heaks Slovakkia liitumise euroalaga tuleva aasta algusest. Euroopa Keskpank märkis oma hinnangus, et ehkki Slovakkia formaalselt euroga liitumise tingimused täidab, on pank mures inflatsiooni kiirenemise pärast, kui krooni tugevnemine seda enam pärast euroga sidumist vaos hoida ei aita. Inflatsioon kiirenes Slovakkias aprillis 3,7%le.

Slovenska Sporitelna panga analüütik Maria Valachyova ütles, et kui krooni varasem tugevnemine oli vastavuses riigi majanduse arenguga, siis praegune tugevnemine oli puhtalt spekulatiivne. „Kroon on täna sellisel tasemel, mis peegeldab pigem tulevikku kui majanduse tänast seisu,“ ütles ta Bloombergile enne revalveerimisotsuse avalikustamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing