Tapjahaid – müüt või tegelikkus I

12. juuni 2008, 19:21

Kas haid on tõepoolest sellised
halastamatud tapamasinad, nagu avalikkus üldiselt arvab? Kui see tõepoolest on
nii, siis kas kõik haid on ohtlikud või ainult mõned liigid?

Kui vaadata numbreid, siis ilmneb selgelt, et võimalus herilaste, koerahammustuste või isegi pikselöögi tagajärjel surra on palju kordi suurem tõenäosusest oma elupäevad hailõugade vahel lõpetada. New Yorgis registreeritakse igal aastal üle 8000 juhtumi, kus koer hammustab inimest. Sama ajaga registreeritakse New Yorgis ka üle tuhande juhtumi, kus inimene hammustab teist inimest. Seega on statistiliselt palju suurem võimalus saada hammustatud New Yorgi metroos sõites kui ookeanis ujudes. Ning ujudes on siiski kõige suuremaks oht mitte haid, vaid hoopis uppumine, kirjutas HowStuffWorks.

See on vaid statistika. Statistika pidavat olema aga kõige suurem vale. Sama hästi võib öelda, et lennukiga lennata on palju ohutum kui autoga sõita, kuid see ei veena kedagi. Kümne kilomeetri kõrguselt kukkudes ellujäämisvõimalusi ei ole. Sama lootusetu näib olevat võitlus haiga.

Vaatamata rünnakute suhteliselt väiksele arvule on haidel siiski halastamatute tapjate maine. Ilmselt on oma osa selle kuvandi võimendamisel massimeedial, näiteks filmil „Lõuad“ (Jaws) ja selle järgedel ning loomulikult jõuab iga haihammustus maailma uudistekanalitesse.

Hailiike on kokku üle 400, vähem kui kümnendik neist on inimesi rünnanud. Seega ei saa kindlasti öelda, et hai kui selline oleks inimesele ohtlik. Näiteks kõige suurem hai – vaalhai – toitub ainult planktonist ega huvitu üldse inimestest. Aga millised hailiigid on kõige ohtlikumad?

Atlandi makohai (Isurus oxyrinchus)

See on kõige kiirem hai, kes suudab ujuda 32 km/h. Registreeritud on kõigest kaheksa provotseerimata rünnakut ning kaks inimohvrit, kuid mõrtsukhai järel on ta kõige agaram paatide ründaja. Seega on makohai üks ohtlikumaid hailiike just kalameestele.

Samas on tõsi ka vastupidine, sest makohai püüdmise üle on kalamehed eriti uhked – tegemist on ju kiireima ja agressiivsemate haide hulka kuuluva liigiga, kes on tuntud ka võime poolest veest välja hüpata, mis ei ole enamikule haidele üldiselt omane. Tabatud mako on väga agressiivne ega anna niisama lihtsalt alla, mistõttu on tema alistamine keeruline ja ohtlik. Makohai ei ole ohtlik rannas suplejatele, sest elab sügavamas vees.

Hairünnakud jagatakse kaheks: provotseeritud ja provotseerimata. Viimasega on tegemist siis, kui hai esimesena ründab inimest, kes polnud tema kohalolust teadlikki. Provotseerimise alla käib aga mistahes häirimine ning ilmselt lähevad hai ja inimese arvamused siin nii mõneski episoodis vastuollu. Makohai ründab eelkõige siis, kui teda selleks provotseeritakse.

Tapjahaid II osa

Tapjahaid III osa

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2008, 09:59
Otsi:

Ava täpsem otsing