Vari Sotši talimängudel

Mullu juunis 22. taliolümpiamängude kohaks valitud Sotši ei pruugi olla enam parim valik. Kuigi sõda Venemaa ja Gruusia vahel võib jääda lühikeseks, on Venemaa löönud mõra enda ja muu maailma vahele.

"Maailm peaks kindlasti tugevalt kaaluma, kas Venemaale jätta Sotši olümpiamängude korraldamise õigus. Automaatselt ilma aruteluta ei ole võimalik seda otsust jõusse jätta," kommenteeris riigikogu liige Mart Laar. "Lääneriigid peavad kohe läbi rääkima kogu temaatika ja Venemaad sellest teavitama."

Laar leidis, et otsuse peavad tegema riigid ja valitsused, mitte olümpiakomitee. "Olümpiamänge on läbi aegade korraldatud totalitaarsetes riikides, kuid on ennekuulmatu, et mängud korraldatakse linnas, millele vajalikud infrastruktuur paikneksid riigi okupeeritud aladel," sõnas Laar.

Olümpiamedali võitja Jüri Tamm sõnas, et tegemist poliitilise teemaga, nagu ka Tiibeti vabaduse puhul. "Negativismi genereerida on praegu äärmiselt lihtne. Kui vaatame maailma ühtsust, siis olümpialiikumine on seda suutnud tagada aastaid. Sotšilt mängude korraldamise õigust ära võtta on lihtne, kuid tulemus on pretsedenditu ja demoraliseeriv," sõnas Tamm, lisades, et pumppüssiga võib pilti kodus lasta, kuid maailmas ei tasu seda teha.

Gruusia parlamendi spiiker Nino Burdžanadze on öelnud, et Abhaasia kaasamine mängude ettevalmistamisse Thbilisi nõusolekuta seab kahtluse alla terve ürituse läbiviimise.

"Moskva ühisprojektid Abhaasiaga Gruusia huvidega arvestamata mitte ainult ei tekita Gruusias negatiivset vastukaja, vaid panevad küsimärgi alla ka olümpiamängudeks valitud koha õigsuse," on Burdžanadze varem öelnud.

Abhaasia välisministri Sergei Šamba sõnul kaalub Moskva Abhaasia ressursside kasutamist Sotši mängude ettevalmistamiseks. Ka Venemaa asepeaminister Aleksandr Žukov ütles, et Moskva võib kasutada Abhaasia potentsiaali.

Burdžanadze sõnul on Abhaasia Gruusia territoorium ja kui Moskva rikub rahvusvahelisi norme, ootab Sotšit Moskva olümpiamängude saatus.

Jaga lugu:
Hetkel kuum