Nouriel Roubini • 20. august 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Maailmas ei lähe praegu hästi kellelgi. Kahjuks

Suureneb tõenäosus, et globaalne majandus - mitte üksnes Ameerika Ühendriigid - saab tõsise tagasilöögi osaliseks. Viimased arengud veenavad, et kõikide G7 riikide majandus on juba languses. Teised edasijõudnud või arenevad turud (ülejäänud eurotsoon, Uus-Meremaa, Island, Eesti, Läti, mõned Kagu-Euroopa majandused) on samuti lähenemas kõvale maandumisele. Kui see kätte jõuab, toimub ka tugev aeglustumine BRIC-riikides (Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina).

Ametlik statistika ütleb, et Ameerika Ühendriikide majandust tabas selle aasta esimeses kvartalis tagasilöök. Majandus siiski kosus teises kvartalis - tarbimise ajutise suurenemise abiga, mille tegi võimalikuks 100 miljardit dollarit maksutagastusi. Kuid need efektid kaovad hilissuveks.

Ühendkuningriigis, Hispaanias ja Iirimaal leiavad aset samasugused arengud, kus kinnisvaramull tõmbub kokku ja üle piiride läinud krediitkaartide tarbimisvõlg vähendab jaemüüki.

Mujal: Jaapan tõmbub praegu samuti kokku. Jaapan kasvas enne, kuigi tagasihoidlikult, kahel põhjusel: tugev eksport USAsse ja nõrk jeen. Nüüd on eksport USAsse kahanenud, sest jeen on tugevnenud. Lisaks: kõrge kütusehind riigi jaoks, kes peab importima kogu oma kütuse, annab tunda.

G7 riigi Kanada, mis oleks pidanud võitma kõrgetest kütuse- ja toorainehindadest, SKP hoopiski vähenes esimeses kvartalis, võlgnedes "tänu" kokku tõmbuvale USA majandusele. Tõepoolest, kolm neljandikku Kanada ekspordist läheb USAsse ja veerand Kanada SKPst tuleb välisnõudlusest.

Nii on kõiki G7 majandusi tabanud tagasilöök. Muud väiksemad majandused (peamiselt Euroopa Liidu uued liikmesriigid, kellel on kõigil suur jooksevkonto puudujääk) on riski piiril, nende kapitali sissevool võib järsult pöörduda. See võib juba olla juhtunud Lätis ja Eestis, samahästi ka Islandil ja Uus-Meremaal.

Need majandused, mis sõltuvad ekspordist USAsse ja Euroopasse ning millel on suur jooksevkonto ülejääk, nagu Hiina ja pea kogu Aasia, kannatavad G7 riikide tagasilöögi tõttu. Need riigid, millel on aga suur puudujääk, nagu India, Lõuna-Aafrika Vabariik, rohkem kui 20 Euroopa majandust Balti riikidest kuni Türgini, saavad räsida ülemaailmsest rämpsvõlakirjade kriisist.

Riigid, mis lasid oma vääringul tugevneda dollari suhtes, kannatavad ekspordi kasvutempo languse tõttu.

Copyright: Project Syndicate, 2008, www.project-syndicate.org

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt