BÖRS: jälle üks masendav päev

Mait Jüriado 06. november 2008, 23:11

Indeksid USAs langesid 5%. Turgudel
"obamapohmakas".

Peale töötu abiraha saajate arvu teatamist ning jaemüüjate samade poodide müügivõrdlustulemusi kukkusid indeksid täna peaaegu vahepeatusteta.

Dow Jones tööstuskeskmine kukkus 443 punkti lõpetas päeva languses 4,85%, S P 500 kukkus 5,02%, Nasdaq kukkus 4,34%. Dow Jones tööstuskeskmine läbis 9000 punkti piiri ilma suuremate tõrgeteta. Tehnoloogiasektorile keskendunud indeks Nasdaq kukkus kõige vähem. Dow kõige suurem luuser oli General Motors olles miinuses 13,67%.

Finantsettevõtete aktsiad olid täna tugevas languses. Bank of America (BAC) kukkus -7,26%, Goldman Sachs (GS) -7,67%, Morgan Stanley -10,32%. Pangad on maha kirjutanud või kahjumeid saanud krediidikriisis üle 690e miljardi dollari.

Exxon Mobil Corp. kukkus 5,06%. Naftabarreli hinna kukkumine täna 61 dollari juurde on viinud langusesse enamik naftaettevõtete aktsiad.

Makrouudised täna investoritele jälle rõõmu ei valmistanud.

Täna hommikul avaldati töötu abiraha saajate arv, mis oli viimase 25 aasta kõrgeim ulatudes 481 000 saajani. Eelmise nädala võrdluses kukkus näit siiski 4000 võrra. Näit heidab valgust homsele tööjõuturu raportile, mida jälgitakse teraselt ning mis võib muuta oluliselt aktsiate suunda.

Täna teatasid USA jaemüüjad oma samade poodide müügivõrdluse. Tarbijakulutused on kokku kuivanud kiireimas tempos viimase 28 aasta jooksul. Ühe kuuga kukkus müük 0,7%. Analüütikud ootasid 0,3%-list kukkumist.

Vaid Wal-Mart Stores (WMT) teatas parematest oktoobri müügitulemustest kui oodati. Aktsia lõpetas päeva siiski miinuses 1,18%. Kuid teiste jaemüüjate tulemused polnud nii roosilised. Costco Wholesale (COST) teatas ühe protsendilisest müügi kukkumisest oktoobris, Limited Brands (LTD) müük kukkus tervelt 9%.

Eile teatas oma kvartalitulemused Cisco Systems (CSCO). Tulevikuprognoosid kurvastasid investoreid ilmselgelt. Aktsia lõpetas päeva 2,59% miinuses.

Rupert Murdoch News corp. (NWS) raporteeris eile kvartalikasumist, mis kukkus 30%. Meediagigant kommenteeris, et kannatab reklaamitulu jätkuva kahanemise pärast. Aktsia sulgumisel -16,31%.

Toyota Motor (TM) kukkus täna 16,52%, kuna kärpis kasumiprognoose. Automüüjatel jätkuvad rasked ajad. General Motors (GM) peab kaasama kiirelt lisakapitali, et turul ellu jääda. Valitsus kaalub autogigandi rahalist aitamist. Aktsia -13,67%. Ford Motor (F) langes 5,26%.

Yahoo (YHOO) tõusis 0,29%. Google (GOOG) teatas eile, et loobub partnerlusest Yahooga. Investorid usuvad, et Microsoft teeb Yahoole uue ülevõtupakkumise. Google aktsia kukkus 3,22%.

Täna kärpis intresse Bank of England. Kärbe tuli suurem kui oodatud ning uus intressimäär on 3% (kärbe 1,5%). Euroopa keskpank kärpis samuti intresse 0,5%. Uus määr on 3,25%.

956 Lääne-Euroopa ettevõtte kasumid on kukkunud keskmiselt kvartaliga 6,7%. S P 500 indeksis sisalduvad ettevõtete kasumid kukkunud keskmiselt 7,2% aastataguse ajaga võrreldes.

Täna teatavad veel tulemused Qualcomm (QCOM), Nvidia (NVDA) ning Walt Disney (DIS).

Dollar langes euro vastu ning ühe euro eest saab 1,2715 dollarit.

Päev Euroopa turgudel möödus suure müügisurve all. Londoni FTSE 100 -5,7%, Saksamaa DAX -6,84%, Prantsusmaa CAC 40 -6,38%, Soome OMX -6,71%, Rootsi OMX -6,33%. Venemaa sai üle tüki aja jälle tugevat müüki, Micex kukkus 9,62%, RTS kukkus 6,3%.

Turud Aasias jälle kord tugevalt miinuses. Jaapani Nikkei 225 -5,96%. Hongkongi Hang Seng -7,08%. Hiina SSC Composite langes 2,44%.

Kullauntsi eest peab USAs välja käima 734 dollarit.

Nafta kukkus NYMEXil 6,6%. Barrel maksab 61 dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2008, 14:16
Otsi:

Ava täpsem otsing