Veskimägi: meie eksporditurgudel on suur risk

12. november 2008, 15:17

Riigikogu liikme Taavi Veskimäe sõnul on
meie eksportturg ohus, sest viimasena sisenejale võidakse kergesti n-ö ust
näidata.

Need, kes pakuvad teenuseid, mis on möödapääsmatud, suudavad Veskimäe sõnul tulevikus rahavoogu genereerida ka tingimustes, kus seda on raske saada. „Ekspordi kohapealt oleme olnud ametlikus retoorikas. Olen sunnitud seda müüti kummutama. Meie eksportijad on olnud turule viimased sisenejad ja see on meie eksporditurgudele suur risk. Meil on oht, et kui on partneril valik, kas ta saadab koju partneri, kellega on tehtud koostööd alates II maailmasõja lõpust või ettevõtte, kes tuli turule Ida-Euroopas paari viimase kolme aasta jooksul, siis pole küsimust, kes saadetakse esimesena minema,“ märkis Veskimägi täna majandusteemalisel diskussioonihommikul restoranis “Vertigo”.

See, mis toimub väljaspool Eestit mõjutab meid tihi rohkem kui see, mis toimub siin kohapeal. Veskimäe sõnul on arusaam trendidest olulisem kui aTaavi VeskimägiTaavi Veskimägirusaam konkreetsest numbrist. Juhtimisotsuste puhul on tema sõnul Eesti majanduse kasvunumbrist olulisem tajuda maailmas toimuvat.

„Oleme perifeerne ühiskond, kuid need muutused maailmamajandusest jõuavad ka siia. Riik peaks mõtlema, kuidas tulla välja heade aegade mõttelaiskusest, sest madala kapitaliseeritusega perifeersed majandused kannatavad kriisis enim,“ märkis Veskimägi ning lisas, et me elame ajastul, kui ka analüütikud ei suuda minna fundamentaaltegurite juurde, vaid suudavad infost võtta vaid väikseid kilde.

Veskimäe sõnul kestab praegune raske seis majanduses veel mitu head aastat. „Seadkem end valmis kannatama keerulist majandusolukorda, mis võib tähendada suurt tööpuudust, teatud ettevõtetele ka nõudluse ärakukkumist,“ märkis riigikogu liige ning lisas, et see „jama“ saab meil aga hoopis hiljem läbi kui näiteks USAs või vanades Euroopa riikides.

Hetkel on riigikogu liikme sõnul meil puudu ideedest ja uutest lahendustest. Samuti pole tema sõnul veel kuskilt näha, et fondid või välisinvestorid oleksid valmis Eestisse raha paigutama.

Veskimäe arvates peaksime me järgnevatel aastatel keskenduma uutele võimalustele läbi selle, et varad hinnatakse alla. „Aktiivsematel ja agressiivsematel majandusagentidel on võimalus sellest osa saada,“ lausus Veskimägi.

„Ideid on vaja, neid ühiskonnas praegu pole. Ka ettevõtluse arvamusliidritel ja valitsusel pole ideid. Meid on 1 miljon inimest – oleme nagu väike klann. Järgmise aasta märksõna on hoida pea külmana ja leida uusi lahendusi,“ lausus Veskimägi hommikusöögil kokkuvõtvalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. November 2008, 16:12
Otsi:

Ava täpsem otsing