Nokial tulevad mustad jõulud

19. november 2008, 07:44

Jõuluvanamaa kuulsaim ettevõte Nokia
hoiatas reedel, et olenemata ilmast, tulevad nende jaoks sel aastal mustad
jõulud - mobiiltelefonitootja müüb selle aasta viimases kvartalis vähem telefone
kui aasta tagasi.

Juba teine kasumihoiatus viimase kolme kuu jooksul kukutas maailma suurima mobiiltelefonide tootja aktsia hinna alla 10 euro taseme ehk odavaimaks alates 2004. aasta septembrist. Selle aasta augustis teatas Nokia, et ei suuda saavutatud turuosa mobiiltelefonide turul hoida.

Nokia on ettevõte, kes teeb üsna täpseid prognoose järgmise kvartali ning aasta ootuste suhtes. Erinevalt näiteks Apple'ist, kelle prognoosid on reeglina konservatiivsed, mistõttu tulemused on reeglina nendest paremad, püüab Nokia juhtkond minu arvates olla võimalikult täpne.

Seepärast teeb Nokia mõne kasumihoiatuse pea igal aastal (mõni aasta tagasi andis ettevõte ka nn positiivse kasumihoiatuse, kus teatas, et tulemused tulevad oodatust paremad).

Iseenesest ei olnud seekordne kasumihoiatus väga suur üllatus. Kauplemispäeva lõpuks reageeris aktsia hind 3,6protsendilise kukkumisega (tavaliselt on Nokia aktsia kukkunud pärast kasumihoiatust kümmekond protsenti või isegi rohkem). Tõsi, enne hoiatuse saabumist oli Nokia aktsia hind 4,3 protsendiga plussis.

Mitmed Nokiat katnud analüütikud olid mobiiltelefonide turu kängumist ennustanud juba varem. Selle kohta, et viimastel nädalatel kulmineerunud finantskriis lööb varem või hiljem ka mobiiltelefonide tootjaid, on viimastel päevadel märke tulnud üha enam ja enam.

Maailma suurim mobiilsideoperaator Vodafone andis kasumihoiatuse möödunud nädala alguses, Ericssoni ja Sony ühisettevõte SonyEricsson on neid sel aastal juba kaks andnud.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. December 2008, 21:38
Otsi:

Ava täpsem otsing