Ettevaatust: uue aasta ilutulestik!

22. detsember 2008, 17:33

Uue aasta ilutulestikke vaadates tuleks
püüda mitte õhus lenduvat suitsu sisse hingata. Austrias tehtud uuring näitab,
et ilutulestikest eralduv suits võib põhjustada näiteks astmat, sest
suitsus leidub kahjulikke aerosoole.

Viini tehnoloogiaülikooli teadlase Georg Steinhauseri juhitav töörühm analüüsis Saalbachi külas lume koostist enne ja pärast ilutulestikke. Rakettides kasutatakse värvainena metallisooli, mis annavad tulele õige värvi. Baariumiga saab rohelist värvi tulemängu, strontsiumiga punast, kirjutas New Scientist.

Teadlasi huvitab, kas ilutulestikust jääb järele jääke, mida on võimalik lumest leida. Kui lumel leidub jälgi, siis olid jäägid olemas suitsus, mida eraldus ilutulestiku toimumise ajal ja pealtvaatajad võisid seda sisse hingata.

„Me leidsime lumelt väga suures koguses baariumi,“ ütles Seinhauser. Kontsentratsioon oli 500 korda kõrgem kui proovidel, mis oli lumest võetud enne ilutulestikke. Baariumimürgitus tekitab hingamisteedes ärritust, seega võib selle aine sissehingamine esile kutsuda astmat.

Ilutulestikku ja hingamisteede häireid on seostatud varemgi. India Diwali festivalil, kus ilutulestikel on oma kindel koht, kasvas astmajuhtude arv 12 protsenti, lisaks kasvas bronhiiti haigestumine.

Novaator on samal teemal varem kirjutanud: Uue aasta ilutulestik – tugev põnts keskkonnale

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. January 2009, 08:31
Otsi:

Ava täpsem otsing