Helenius: Eesti saab hakkama 5-10 omavalitsusega

15. jaanuar 2009, 09:08

Eesti võiks hakkama saada 5-10
omavalitsusega, ütles suurettevõtja Joakim Helenius.

"Kas Eesti vajab nii palju valdasid ja kohalikke omavalitsusi," küsis ta. Eesti võiks hakkama saada 5-10 omavalitsusega, lisas Helenius. "Kohalike omavalitsuste reformide üle on aru peetud aastaid, kuid praegu tuleks kiirelt otsustada, mitte ei tasuks kärpida pensione, mis on niigi väikesed," märkis ta.

Valitsusel on tema sõnul probleem oma kulude katmisega. Kärpeid on vaja teha palju rohkem, kuna praeguste kuludega langust üle ei ela, kinnitas Helenius. "Reservid on selleks, et neid kasutada, kui asjad on väga halvad. Usun, et me kõik võime nõustuda, et olukord on väga halb praegu," kommenteeris ta riigireservide kasutamist.

Heleniuse sõnul tasub Eestil olla reservide üle uhke. "Eesti võib siiski olla enda üle väga uhke, kuna on need reservid headel aegadel kogunud. Näiteks Lätil polnud selliseid reserve, mida praegu kasutada," märkis ta.

Tema kinnitusel peaks reserve kasutama lühiajaliselt. "Praegu on aeg reserve kasutada, kuid samas on aeg tegutseda selle nimel, et reservide kasutusperiood oleks võimalikult lühike, kuna need lõppevad kiirelt otsa, kui valitsus oma kulutuste osas midagi ette ei võta," rääkis Helenius.

Laenu võtmist ta ei välista. "Laenu võib võtta, kuid laen tuleb tagasi maksta ja seda saab teha ainult majanduskasvu arvelt tulevikus. Ning kui poliitikud on nii targad, et võtavad praegu laenu ja juhivad majandust hiljem nii, et see võimaldab laenu tagasi maksta,“ ütles Helenius. Kui laen võetakse selleks, et rohkem kulutada, siis on see vale otsus, lisas ta.

Oluline teema on Heleniuse sõnul ka laenu andja. "Küsimus on see, kes annab laenu peale IMFi. Selles pole ma praegu nii kindel," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. January 2009, 13:39
Otsi:

Ava täpsem otsing