Mart Jesse • 19. jaanuar 2009 kell 21:00

Firmajuhi kogemus on hädavajalik

Seadus sätestab, et saneerimisnõustajaks võib olla advokaat, pankrotihaldur, audiitor või muu magistrikraadiga isik, kellel on piisavad majandus- ja õigusalased teadmised. Lisaks peab saneerimisnõustaja olema sõltumatu ettevõtjast.

Esimese asjana tekitab probleeme saneerimisnõustaja sõltumatuse klausli sisustamine. Nii on kohtud jätnud kinnitamata juba mitu saneeritava ettevõtja poolt soovitud nõustajat.

Kindlasti on kohtul põhjust saneerijana mitte kinnitada ettevõtja ihuadvokaati, kelle puhul on selge, et ta ei ole ettevõtjast sõltumatu. Samas oleks ebamõistlik mitte kinnitada näiteks ettevõtja soovitud juhtimiskonsultanti, kellega koos analüüsiti tegevuse efektiivsemaks muutmist juba enne saneerimismenetluse algatamist.

Saneerija kompetenside osas on esikohal majandusalased teadmised ning valdama peab ka muudatuste juhtimist. See tähendab juhtimiskogemuse olemasolu. Raske on ette kujutada saneerimisnõustajat, kes ei ole ise ühtegi ettevõtet juhtinud ja suuremat muudatuste protsessi läbi viinud. Nõustaja siis mitte ei abista ettevõtjat, vaid lohiseb temaga kaasas. Et kreeditorid võtaksid saneerimiskava tõsiselt, on nõustaja juhtimispraktika ja laialdaste majandusalaste teadmiste olemasolu äärmiselt vajalik.

Hetkel kuum