Ettevõtjad tõstaksid tarbimis- ja tulumaksu

10. veebruar 2009, 06:51

Ettevõtjate ja ekspertide hinnangul võiks,
juhul kui väga vaja, suurendada tarbimise ja keskkonnale kahjulike tegevuste
maksustamist ning üksikisiku tulumaksu, kuid parem on, kui riik raskel ajal
makse ei tõsta.

Hoolimata viimastel päevadel ägenenud aruteludest võimalike maksutõusude üle soovitas rahandusminister Ivari Padar eile keskenduda esmalt selle aasta lisaeelarvele. "Sel aastal me mingeid maksumuudatusi ei kavanda. Makse ei saa tõsta või langetada üleöö. Seetõttu ei tahaks ka ühegi maksu üle spekuleerida. Kindlasti on maksud laual 2010. aasta kontekstis, aga sellest räägime siis, kui 2009. aasta lisaeelarve on lukus," lubas Padar.

Eesti Panga asepresident Märten Ross ütles, et raamatutarkus ei soovita üldiselt kriisiajal makse tõsta.

"Lühiajalise kriisi puhul ei soovitata nõudmise elavdamise eesmärgil tegelikult ka vastupidist, ehk maksude langetamise järel ei pruugi täiendav nõudlus tekkida," lisas Ross. Ross rääkis, et majandusele on pikemas perspektiivis kasulikum, kui maksustatakse rohkem lõpptarbimist.

"Teiste riikidega võrreldes maksab tööjõud Eestis väidetavalt liiga palju makse. Senistes maksustrateegiates oleme selle asemel lubanud rohkem maksustada tarbimist ja ühiskonnale või keskkonnale kahjulikku tegevust," sõnas keskpanga asepresident. Ta lisas, et väga vähe maksustatakse Eestis ka varandust.

maxit Estonia tegevdirektor Viktor Valkiainen ütles, et üksikisiku tulumaksu ajutine tõstmine 25-26 protsendini on kõige valutum viis maksulaekumisi parandada. "See oleks selgelt solidaarsusel põhinev maksutõus - kes saab rohkem, maksab rohkem. Juriidiliste isikute maksumäärade tõstmine oleks praegu rumalus. See ei edenda ettevõtlust, vastupidi, peletab eemale needki, kes on tulemas või siin enda tegevust laiendamas. Ettevõtte tulumaksu sisseseadmine ei anna ka oodatud maksulaekumisi. Kõik kaotavad efektiivsuses ja kasumis, kui üritavad raskel ajal inimesi tööl hoida," rääkis Valkiainen.

Ekspress Grupi juhatuse esimees Priit Leito arvas, et kõige valutum oleks tõsta üksikisiku tulumaksu 2-3 protsendi võrra. "Lisaks on üks riskivaba koht - alkoholiaktsiis. Viin pole kunagi nii odav olnud kui praegu," lisas Leito.

Ettevõtete tulumaksuvabastuse kaotamist ta ei poolda.
"Need firmad, kes dividende maksavad, maksavad maksu niikuinii. Need, kes tulumaksu ei maksa, on valinud investeerimise tee ja loovad uusi töökohti," põhjendas Leito. Ta lisas, et kõige parem oleks maksumuudatustest hoidumine. "Kui riik ei saa maksudega hakkama, peab riik muutuma õhemaks. Olukord, kus erasektor ei suuda riigiga palgaturul konkureerida, on absurdne. Maksudega mängimise asemel peaks riik kokku hoidma," arvas Leito.

Suurettevõtja Olari Taal ütles, et kriisiajal maksudega ei mängita, sest potentsiaalne investor võib riigi geniaalsust pidada kogemata rumaluseks. "Kehval ajal on ettevõtlusmaksude langetamine mõistetav. Eraisikute tulumaksu tõus suurendab tööjõukulusid, mis pole kuuldavasti eriti ettevõtlussõbralik," ütles ta.

Maksureformi peaks ette võtma pärast majanduslangust. "Tänast vaesust ei saa ümber jagada. Jagada saab vaid tulevikus tekkivat rikkust. Väikese riigi puhul peab arvestama ka maksude administreerimise hinda. Ka seda, et ELis liiguvad kapital ja tööjõud vabalt. Soosima peab rikkuse loomist," tähendas Taal.

ABB Balti regiooni juht Bo Henriksson arvas, et juriidiliste isikute tulumaksumäär võiks olla näiteks 15% nagu Lätis ja Leedus. "Kaotada võiks erinevad erisoodustusmaksud, näiteks arstiabi, taastusravi, spordi, koolituse osas. Osa teemasid, näiteks isikliku auto kasutamist töösõitudeks, pole meil üldse arendatud," rääkis Henriksson.

Maksude muutmisest rääkides peaks investeerimispanga LHV analüüsiosakonna juhi Erki Kerdi arvates eelkõige silmas pidama ettevõtteid, kelle jaoks praegune maksukeskkond on ajale jalgu jäämas ega toeta üldist teadmistemahuka ekspordisektori arengut.

"Võiksime rääkida sotsiaalmaksu ülempiiri kehtestamisest, mida on tehtud juba mitmes Euroopa Liidu riigis. Võiks mainida ka väärtpaberitulude 0protsendilist maksustamist. See aitaks Eestis kinni hoida jõukamaid eraisikuid, ehk lähiümbrusest juurdegi meelitada," arutles Kert.

Briti-Eesti Kaubanduskoja liige, enne Äripäevale vastamist rahvuskaaslastest ärimeestega konsulteerinud International Language Services Groupi juht Phil Marsdale ütles, et üldine madalam maksukoormus tagab suurema maksutulu. Lisaks peaks brittide hinnangul kärpima riigi valitsemiskulusid.

Mida muuta Eesti maksusüsteemis?
Peaministri majandusnõuniku Aare Järvani sõnul on järjest suurenenud kaudsete maksude osa, samas Eesti tööjõud pole teiste riikide võrreldes sugugi odavalt maksustatud.

Järvan lisas, et keskmisest väiksem maksukoormus on majanduskasvule soodsam. Praegune kriis võib siin küll korrektuure teha, kuid viimastel aastatel on riigid maksukoormust pigem alandanud, lausus ta. "Eriti puudutab riikidevaheline maksukonkurents kapitali ja üha enam ka tööjõu maksustamist," ütles Järvan.

Olari Taal, poliitik ja ettevõtja
tõsta käibemaksu, maksustada vara (kinnisvara), kehtestada nn signaalmaksud (nt energiaressursi raiskamise, luksuse, keskkonnakaitse eest)

Viktor Valkiainen, maxit Estonia tegevjuht
tõsta eraisiku tulumaks 25-26%-le, II samba pensionifondi sissemaksed mingil perioodil nii töötajale kui ka riigile 2+4% asemel 1+2%

Priit Leito, Ekspress Grupi juht
tõsta eraisiku tulumaksu paari protsendi võrra, tõsta alkoholiaktsiisi

Bo Henriksson, ABB Balti regiooni juht
juriidiliste isikute tulumaksumäär 15%-le, kaotada erisoodustusmaks

Aare Järvan, peaministri majandusnõunik
tõsta keskkonnatasusid ja aktsiise

Erki Kert, LHV analüütik
ülempiir sotsiaalmaksule, väärtpaberitulu maksuvabaks

Phil Marsdale, Briti-Eesti Kaubanduskoja liige
töötajate koolitamist ei tohiks maksustada, tulumaksumäär 20-25%, ettevõtte maks on Euroopa osaks olemise tingimus

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2009, 11:07
Otsi:

Ava täpsem otsing