Raasuke: rohkem võlga ei ole lahendus

12. veebruar 2009, 15:19

Kommenteerides täna Stockholmis laenuraha
kättesaadavust Balti riikides, ütles Swedbanki Balti panganduse juht Erkki
Raasuke, et „rohkem võlga ei ole lahendus“.

„Kui ettevõte praegustes oludes ei oska, ei suuda ega saa oma tootlikkust parandada, siis rohkem võlga ei aita,“ ütles Raasuke.

Raasukese sõnul oli finantseerimise kitsaskoht läinud aastal mõned nädalad septembri lõpus, oktoobri alguses. „Praegu on palju rohkem fundamentaalne küsimus see, et meie majandus on vähenemas, meil on palju võlga üleval, mis proportsionaalselt kogu aeg kasvab. Lisavõlag seda probleemi ei lahenda,“ ütles Raasuke.

„Lahendus peitub strukturaalsetes reformides, tootlikkuse tõstmises, aga mitte selles, et andke mulle laenuraha juurde,“ lisas ta. Finantseerimine on täiesti saadaval, selles ei ole küsimus. Tulenevalt globaalsetest oludest küll oluliselt kõrgema hinnaga, kuid saadaval. „Ja kui finantseerimist üksikutel puhkudel ei saada, siis tuleb vaadata, miks ei saada. Kui ettevõttel käive kukub, pole tal rohkem käibevahendeid vaja, sest ta ei suuda väiksemate müügimahtudega ju suuremat võlga teenindada,“ ütles Raasuke.

"Hoiuste vähenemist kommenteeris Raasuke „närvilise perioodiga“. „Meie kliendid hajutasid oma riske. Osa on tagasi tulnud, osa ei ole,“ ütles ta.

Küsimusele, kas pankadest saavad Eestis suurimad kinnisvarafirmad, vastas Raasuke, et „loodetavasti mitte“.

„Kui me räägime täna suurtest üle tähtaja olevatest laenudest ja laenuprobleemidest, siis Baltikumis on üle 60päevaste laenude osakaal portfellis 2,6%. Kui pöörame selle teistpidi, siis 97,4% kliente on sellised, kes saavad sellega hakkama,“ ütles Raasuke.

Samas möönis Swedbanki Balti panganduse juht, et 2008. aasta tugevad tulemused ei kajasta veel seda, kui keeruline lõppenud aasta juba oli.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2009, 15:19
Otsi:

Ava täpsem otsing