Sampo ja Nordea suurendasid Eestis jõuliselt turuosa

12. veebruar 2009, 17:25

Kommertspankade mulluseid majandustulemusi
võrreldes selgub, et senini Swedbanki ja SEB varjus tegutsenud Sampo ja Nordea
suurendasid majanduse jahtumist ära kasutades oma turuosa.

Kui Swedbanki laenuportfell kasvas aastaga vaid 6% ja SEB portfelli maht püsis tunamullusega samal tasemel, siis Sampo suurendas laenude mahtu 16% ja Nordea tervelt 32%. Ka deposiitide maht muutus põhimõtteliselt samas vaimus: Swedbanki deposiitide maht vähenes 5%, SEB oma püsis varasemaga samal tasemel, Nordea kasvatas hoiuseid 24 ja Sampo 34 protsenti.

Swedbanki Eesti üksuse puhaskasum ulatus eelmisel aastal 2,761 miljardi kroonini, võrreldes aasta varasemaga vähenes kasum 20%. SEB Eesti tegevuskasum oli samal ajal 569 miljonit Eesti krooni, mis tähendab üle-eelmise aastaga võrreldes 72% langust.

Sampo Panga tegevuskasum ulatus enne laenude allahindlusi 708 miljoni kroonini ehk oli ligi 35% suurem kui tunamullu. Tõsi, kasum enne makse kasvas kopsakate laenu allahindluste tõttu vaid 3%, 449 miljonilt kroonilt 463 miljoni kroonini.

Kõigi kommertspankade laenukahjumid suurenesid neljandas kvartalis hüppeliselt, ent aasta kokkuvõttes moodustasid need vaid 0,77% Swedbanki, 0,23% Nordea ja 1,22% Sampo Panga laenuportfellist. SEB laenukahjumid ulatusid aasta lõpuks 1,17%ni portfellist.

Nordea Eesti laenukahjumid kasvasid 2008. aastal viielt miljonilt kroonilt 91 miljonini. Sampo tegi laenude allahindlusi 245 miljoni krooni ulatuses, aasta varem oli vastav number 76 miljonit. SEB laenukahjumi eraldis kasvas tunamulluselt 171 miljonilt kroonilt 754 miljonini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. February 2009, 13:47
Otsi:

Ava täpsem otsing