Almunia: EL ei saa kogu Ida-Euroopat aidata

18. veebruar 2009, 18:19

Euroopa Liidul saab olla vaid minimaalne
roll rahalise abi andmisel raskustes Ida-Euroopa riikidele nagu Ukraina või
Horvaatia, ütles Euroopa komisjoni rahandusvolinik Joaquin Almunia.

Euroopa Liitu nimetas ta viimasena organisatsioonide seas, kes piirkonda abistada saaks. Seda saaks teha Euroopa riikide valitsused, pangandusjärelevalve, EBRD, Maailmapank, EIB ja „muud“ finantsasutused, vahendas agentuur Bloomberg.

„Mida me ei saa teha, on anda riikidele väljaspool ELi samasugust abi, mis oleks võib-olla mõeldav ELi liikmesriikidele,“ ütles Almunia. Küll aga on valmis EL liikmesriikidega nagu Austria koordineerima võimalikku abi, et vältida piirkonnas kriisi süvenemist.

Eile kukkusid Ida-Euroopas aktiivselt laienenud Austria Raiffeisen International Bank-Holding AG ja Erste Group Bank AG, Prantsuse Societe Generale SA, Belgia KBC Groep NV ja Itaalia UniCredit SpA pankade aktsiad, kui agentuur Moody’s hoiatas, et võib Ida-Euroopasse suuri laene andnud Euroopa pankade reitingut langetada.

„Austrial on nii palju raha mängus, et kui neid ei aidata, lähevad nad pankrotti,“ ütles Marc Faber Ltd tegevjuht Marc Faber agentuurile Bloomberg. „Nii tuleb Euroopa Liidul Austriat nii või teisiti aidata,“ lisas ta.

Austria, Itaalia, Prantsusmaa, Belgia, Saksamaa ja Rootsi pankade tütarettevõtete arvele langeb 84% Lääne-Euroopa pankade laenudest Ida-Euroopale.

Läinud nädalal külastas Austria rahandusminister Josef Proell Horvaatiat, Ukrainat, Rumeeniat ja Bulgaariat, et organiseerida finantsabi regiooni kõige suuremates raskustes riikidele.

Austria pangad on Ida-Euroopa riikidele laenanud kokku 230 miljardit eurot.

Detsembris esitasid Raiffeisen International ja Erste koos UniCredit, Intesa SanPaolo SpA, Societe Generale ja KBC pangaga Euroopa Liidule palve Ida-Euroopa riike rahaliselt toetada – ka neid, mis ELi ei kuulu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. February 2009, 18:19
Otsi:

Ava täpsem otsing