Koduomanike maamaksuvaidlus jõuab riigikohtusse

20. veebruar 2009, 14:22

Koduomanikke ühendava Eesti Omanike
Keskliidu (EOKL) algatatud maamaksuvaidlus jõuab riigikohtusse. Omanike
Keskliidu liige Tanel Viks on esitanud Tallinna ringkonnakohtu otsuse peale
kassatsoonikaebuse riigikohtusse.

Kahe esimeses astmes tehtud negatiivne otsus oli mõneti ootuspärane – suurt sotsiaalset või majanduslikku kaalu omavad protsessid saavad Eestis üldjuhul lahenduse alles riigikohtus, teatas liit.

EOKL peasekretäri Taavi Madiberki sõnul on tegemist taasiseseisvunud Eesti olulisema kohtuvaidlusega nn igameheõiguse seisukohalt, kunagi ei ole olnud menetluses kaebust, mis nii otseselt ning tugevalt puudutaks kümnete tuhandete inimeste õigusi ning rahakotti.

EOKL hinnangul on möödunud aastal Tallinnas aset leidnud maamaksu tõstmine põhiseadusega vastuolus, rikkudes muu hulgas maksumaksjate õiguspärase ootuse printsiipi. Kui Tallinn otsustas seda mullu detsembri keskel pea kolm korda tõsta, siis puudus inimestel piisav aeg uute ja kordades kõrgemate määradega kohaneda. Kohanemisraskustele ning tekitatud probleemidele viitab selgelt ka maamaksuvõlglaste arvu hüppeline tõus.

Meeleavaldusplakat maamaksu tõstmise vastu Tallinnas 2007. aastal Meeleavaldusplakat maamaksu tõstmise vastu Tallinnas 2007. aastalMaamaksu suurendamine on näide ebavõrdsest kohtlemisest. Õigusaktid määravad inimeste ringi, kes on sellest maksust vabastatud või kellele on tehtud märkimisväärseid maksusoodustusi – nende hulka kuuluvad näiteks pensionärid ja represseeritud. Samas ei ole maksust vabastatud lasterikkaid peresid või puudustkannatavaid inimesi. Põhiseadus ütleb selge sõnaga, et mõlemad on riigi ja omavalitsuse erilise hoole all.

Omandimaks ei tohi sundida inimest omandist loobuma ega muutuda karistuseks, kahjuks on Tallinna maamaksu suur tõus just repressiivse iseloomuga. Eesti Omanike Keskliit lähtub põhimõttest, et koduga seotud maa peaks olema maamaksust vabastatud

Riigikohtul ei saa otsuse langetamine kindlasti olema kerge, põhiseaduslikkust puudutavad vaidlused on keerulised ning seotud põhiväärtuste ja põhimõtetega. Eesti Omanike Keskliit on kodanikuorganisatsioon, mis koondab üle 22 000 korteri- ja majaomaniku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. March 2009, 12:07
Otsi:

Ava täpsem otsing