Jaapani lapsrobot õpib nagu inimlaps

06. aprill 2009, 10:34

Inimlapse sarnase kehaga robot CB2 arendab
inimestega suheldes aeglaselt oma sotsiaalseid oskusi nagu pisikene laps, kes
suhtleb oma emaga.

130-sentimeetrit pikk robot jälgib enda ümber toimuvat ning suudab sellest teha järeldusi. Tegemist on Jaapani intelligentseima robotiga, kes on võimeline õppima samamoodi kui inimlapsed, kirjutas AFP.

"Beebide ja väikelaste algteadmised on väga piiratud, kuid nad on võimelised palju õppima,“ ütles Osaka ülikooli professor Minoru Asada, kelle töörühm 33 kilogrammi kaaluva lapsroboti ehitas. Nüüd üritavad nad õpetada robotit mõtlema samamoodi kui beebid, kes analüüsivad oma ema lugematuid erinevaid näoilmeid ning jagavad need põhikategooriatesse, nagu näiteks kurbus ja rõõm.

Asada projekt toob kokku robotiinsenerid, ajuspetsialistid, psühholoogid ja teised eksperdid. Uurimist toetab Jaapani riik.

Roboti helehalli kummilaadse naha all asub 197 rõhusensorit, seega tajub CB2 ka puudutusi, näiteks pea silitamist. Robot jälgib emotsioonide väljendusi silmakaameratega, salvestab neid mälusse ning lahterdab neid erinevatesse kategooriatesse, kirjeldas Asada.

Teadlase sõnul on tema töörühm teinud alates 2007. aastast, mil nad CB2 esmakordselt maailmale tutvustasid, olulisi edusamme. Kahe aasta jooksul on CB2 õpetanud ennast inimese abiga kõndima ning suudab nüüd ruumis küllalt sujuvalt liikuda, kasutades 51 kunstlihast. Järgmise kahe aasta jooksul loodetakse robot õpetama lihtsamate lausetega rääkima, tema intelligents võiks võrduda umbes kaheaastase lapse omaga.

Lähimate aastakümnete jooksul jõuab teadus Asada arvates robot-liigi väljaarendamiseni, kelle õppimisvõime võiks jääda inimese ja šimpansi vahepeale. Ta loodab, et CB2 saab selle ülesande juures teedrajavaks masinaks.

2050. aastal tahab Asada näha robotitest koosnevat jalgpallivõistkonda võitmas inimestest maailmameistreid. Novaator on sellest varem kirjutanud siin.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. April 2009, 10:34
Otsi:

Ava täpsem otsing