Võrdsete seas on võrdsemaid: Warren Buffett

Ülo Toomsalu 28. aprill 2009, 16:49

Üks kuulsamaid investoreid Warren Buffett
on aastaid kuulutanud, et tuletisväärtpaberid ehk derivatiivid on
massihävitusrelvad, millest targem oma näpud eemale hoida. Siiski tuleb välja,
et ka tema on riski võlude kütke langenud.

Aastalõpu seisuga oli Buffetti ettevõttel Berkshire Hathaway Bloombergi andmetel 67,3 miljardi dollari väärtuses derivatiive. See number ei väljenda mingil moel küll kahjumit, kuid siiski paneb ohtu Berkshire'i tugeva, enam kui 25miljardilise rahalise positsiooni. Suurima osa instrumentidest moodustavad väljakirjutatud müügioptsioonid erinevatele aktsiaindeksitele üle maailma, mille väärtus ulatub 37,1 miljardi dollarini. Kahju nendest peab Berkshire kandma vaid siis, kui indeksite väärtus langeb tähtajaks alla taseme, millel nad välja kirjutati.

Suuremad potentsiaalsed õnnetused on muidugi lükatud üsna kaugesse tulevikku, sest optsioonide tähtajad varieeruvad 2019. ja 2028. aasta vahel. Berkshire on müügi eest sisse kühveldanud 4,9 miljarWarren BuffettWarren Buffettdit dollarit, mis võib väiksemad kaotused ilusti katta. Kuigi mitmed neist optsioonidest on välja kirjutatud just turu kõrgajal 2007. aasta lõpus, on väga suured kaotused häirivalt vähetõenäolised, isegi kui edaspidi kasvab börs vaid kuus protsenti aastas. See ajab pisut vihalegi, et mõni on suutnud sellised tehingud kokku klopsida, samas kui üüratu hulk väiksema mõjuvõimuga investoreid peavad kurvalt tühja rahakotti kaasas kandma.

Üht tüüpi instrumentidega on Buffett siiski ka pisut mööda pannud. Need on krediididerivatiivid, mille pealt tuleb maksta juhul, kui alusettevõte satub ellujäämist ohustava sündmuse küüsi.

Tuleb tunnistada, et instrumente on suhteliselt vähe, vaid vähem kui kaheksa miljardi dollari eest, kuid juba 542 miljonit on Buffetti rahamasinast selle nahka läinud. Arvestades aina kasvavat pankrottide hoogu, võib see osakond laustule all korralikult kannatada.

Buffett, kes on enda ettevõttega tihedalt sidunud ka Bill Gatesi, on selgelt väga tark investor. Ta valib hoolega, kuhu ja millistel tingimustel raha panna ja seni on valikud end õigustanud. Lisaks saab ta tänu vingele mainele kokku leppida uskumatuid tehinguid. Näib tõesti, et mis pole lubatud Härjale, on lubatud Jupiterile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. April 2009, 11:26
Otsi:

Ava täpsem otsing