Ketlin Priilinn • 29. aprill 2009
Jaga lugu:

Ka köögiviljaaed võib pakkuda silmailu ja olla pilkupüüdev

Et selles veenduda, tarvitseb vaid heita pilk Villandryle, kuulsale Kesk-Prantsusmaal Tours'i lähedal asuvale köögiviljaaiale, kus kasvavatest köögiviljadest on loodud lausa geomeetrilised mustrid. Mõned peenrad on piiratud madalate pukspuuhekkidega ning terve aed on läbi põimitud valgete kruusateedega.

Ise köögiviljaaeda luues tasuks kindlasti arvesse võtta, et see peaks asuma majale võimalikult lähedal ning et seal oleks tagatud vähemalt kuus tundi päikesevalgust päevas. Asugu see aga maja vastas või sellest veidi eemal, igal juhul on oluline luua nii visuaalsed kui ka füüsilised ühendused aia, maja ning ülejäänud maastiku vahel.

Näiteks võiks lisada aia sisse või ümber mõne disainielemendi, mis sobiks kokku maja või hooviga: dekoratiivne tara, hekirida, mõni kuju vms.

Teerajad loovad nii visuaalseid kui ka funktsionaalseid ühendusi. Teeradade sillutis võiks sobituda näiteks terrassi või siis aiavaatega toa põrandaga. Sirged teed jätavad ametlikuma mulje, kurvilised aga kodusema.

Teerajad, kujud, piirdeaiad, hekid ja muu selline aitavad mahendada köögiviljaaedade tavalisimat probleemi: talvisel ajal pole nad enamasti muud kui vaid porimülgas.

Luua võiks ka erisuguse kujuga peenraid, mis samuti aitavad jätta aiast head muljet aasta läbi. Kevadel ja suvel saab aga värviliste köögiviljade abil luua aias tõeliselt kireva värvipaleti.

Lisaks võiks istutada aeda ka mõningaid lilli, mis aitaksid tähelepanu kõrvale juhtida kohtadelt, kust köögivili peenralt ära on nopitud.

Jaga lugu:
Hetkel kuum