Ministeerium algatas riigihangete seaduse muutmise

07. mai 2009, 13:02

Rahandusministeerium saatis eile
kooskõlastusringile riigihangete seaduse eelnõu. Seadusemuudatus pakub ennekõike
lahendusi majandusolukorrast tingitud muredele.

14.aprillil tõstatas Äripäev loos "Seadus pidurdab miljardihankeid" probleemi, et riigihangete seadus vajab ümbertegemist, sest ettevõtjate miljardid jäävad toppama.

Eelnõuga muudetakse hankeprotsessist kõrvaldamise aluseid ja täpsustatakse pakkumuse tagatise tagastamise korda, teise hankija ja isiku volitamise võimalusi ning väljakuulutamisega läbirääkimistega hankemenetluse tingimusi.

Olulisim planeeritud muudatus puudutab alltöövõtjate hankest kõrvaldamise reegleid. Kui praeguse seaduse kohaselt võidakse peatöövõtja pakkumus alltöövõtja maksuvõla tõttu tagasi lükata, siis eelnõu kohaselt võib peatöövõtja sellise maksuvõla ilmnemisel alltöövõtja 5 tööpäeva jooksul asendada. Kuna pakkujad ei suuda täna tagada allhankijate maksuvõla puudumist, siis peaks vastav säte nende elu lihtsamaks tegema. Muudatus on kasulik ka hankijatele, sest välistab hangete läbikukkumise kõigi pakkujate alltöövõtjate maksuvõlgade tõttu ning aitab seega vältida asjatut ajakulu.

Eelnõuga täpsustatakse ka riiklike maksude nõuetekohase täitmise tingimusi. Kui Maksu- ja Tolliamet on pakkujale väljastanud tõendi maksuvõla puudumise kohta, siis võib pakkuja hankemenetluses osaleda. Maksu- ja Tolliamet võib anda vastava tõendi ka juhul, kui võlg jääb alla saja krooni või kui maksuvõlg on ajatatud.

Riigihangete seaduse laiapõhjalisemad muudatused on planeeritud riigihangete seadusesse sisse viia järgmise aasta jooksul.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. June 2009, 16:02
Otsi:

Ava täpsem otsing