Lihtsaim kilega kasvuhoone kestab ligi kaheksa aastat

Ketlin Priilinn 01. juuni 2009, 00:00

"Lihtsaim ja odavaim viis on teha kasvuhoone puidust ja katta see kilega," andis Monexest OÜ juhataja Madis Margens lihtsaima retsepti.

Näiteks parimaks peetava alumiiniumist kasvuhoone puhul tuleb tähelepanu pöörata kattematerjali paksusele ja karkassi jäikusele.

Harrastaja kasvuhoonete kattematerjal on Margensi sõnul klaas või polükarbonaadist kihtplast. "Eesti kliendid soovivad veel klaasi selle hea läbipaistvuse pärast, kuid polükarbonaat-kihtplast on purunemiskindel ja soojapidavam," märkis ta. Harrastaja kasvuhoone polükarbonaadist kihtplasti paksused on 4; 6; 8 ja 10 mm. Kihtplastil on küll kümneaastane tehasegarantii, kuid talvel tuleks pöörata tähelepanu suurtele lumekoormatele katusel.

Hooldamist vajavad Margensi sõnul kasvuhoone liikuvad osad ehk tuulutusluugid ja uksed. Talveks tuleb luukide termoavajad tuppa viia.

Kasvuhoone juures arvesta ka vundamendile minevaid kulutusi. Mõned kasvuhooned on soovitatav paigaldada betoonist või ehitusplokkidest vundamendile.

Hansaplant Hulgi OÜ turundusjuhi Ann Vainlo sõnul blokeerib polükarbonaat 99,9% kahjulikust UV-kiirgusest. "Eelisena on sellest materjalist aknapaneelid ja ventilatsiooniluuk mitmekihilised, mistõttu kasvuhoone ei kuumene nii kiiresti üle ega jahtu maha." Valida saab mati või kirka kasvuhoone vahel.

Selteret OÜ juhataja Raivo Kanguri sõnul võiks vana kasvuhoone remontimisel mõelda polükarbonaadi peale, aga seda pole mõtet panna pehkinud karkassile. Seega on eelistatud metallkarkass, seda on võimalik ka värvida. "Veel parem on alumiiniumprofiilist karkass, aga see on päris kallis," osutas ta ideaalmaterjali eripärale.

Kasvuhoone ruutmeeter tuleb suhteliselt odavam, kui valida kilega kaetud kaarkasvuhoone. Tänapäeval kasutatakse katteks erilist nn EVA-kilet, mis kestab vähemalt viis aastat, pigem aga koguni 6-8 aastat.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:57
Otsi:

Ava täpsem otsing