Dombrovskis: kui devalveerime, siis kohe 30%

03. juuni 2009, 10:22

Lati devalveerimise otsus on eelarve
kärpimisest tunduvalt valusam, vahendas rus.db.lv Läti peaministri Valdis
Dombrovskise sõnu, kelle hinnangul tuleks latti devalveerida vähemalt 15%, kuid
kõige tõenäolisemalt ulatub devalveerimine 30%ni.

"Kui me kärbime tinglikult kõigil kõike, näiteks 10%, mida pole hetkel päevakorras, oleks see kujuteldamatu eelarve vähendamine. Samal ajal, kui jutt käib devalveerimisest, siis alla 15% ei tule seda mingil juhul. Kõige tõenäolisem, et see tuleb 30%. See tähendab, et inimeste reaalne sissetulek kahaneb väga kiiresti palju märkimisväärsemalt kui seda teeb valitsus, kärpides kulutusi," rääkis Dombrovskis intervjuus ajalehele Diena.

Dombrovskis rõhutas, et Läti on väga väike ja avatud majandus, ja "sellest, et devalveerime rahvusvaluuta, kütuse, energia ja importkaupade hinnad ei muutu."

"Kõik kasvab praktiliselt ühel hetkel, kuid selline efekt kaob Läti sarnases väikseses ja avatud majanduses kiiresti. Samal ajal tabab kohe kõiki ja kõike shokk. Praegu me räägime, et püüame kaitsta pensionäre ja teisi, kuid devalveerimine lööb kohe kõiki ühiskonnakihte," rääkis peaminister.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2009, 10:31
Otsi:

Ava täpsem otsing