Läti valitsuse võlakirjaoksjon kukkus täna läbi

03. juuni 2009, 20:08

Läti valitsus ei leidnud täna oma
lühiajalistele võlakirjadele (30 päeva kuni aasta) ühtegi ostjat – oksjonile,
kus valitsus tahtis müüa võlakirju 50 miljoni lati ulatuses, ei laekunud ühtegi
pakkumist, vahendas agentuur Bloomberg.

Ühtegi pakkumist ei laekunud pärast seda kui Läti pankadevahelisel rahaturul kerkisid üleöö intressid 16,4%le. Läti keskpank on 2008. a algusest kokku ostnud 1,3 miljardit latti, tekitades turul defitsiidi.

„Turul ei ole praegu üldse vaba raha,“ ütles Nordea panga analüütik Andris Larins. „Ma ei leia, et see oleks praeguses olukorras üllatav, pangad vajavad raha oma tarbeks. Valitsus on müünud viimasel ajal tavalisest rohkem võlakirju ning „turg on surve all“ nii lähenevate valimiste tõttu kui väljaütlemistest lati võimaliku devalveerimise kohta.

Võlakirjaoksjoni läbikukkumine seadis surve alla Ida-Euroopa ja Rootsi pankade aktsiad ja valuutasid.

Swedbanki aktsia kukkus ligi 16% 38 Rootsi kroonile ja SEB 11% 30 Rootsi kroonile. Nordea panga aktsia kukkus üle 5% 58 Rootsi kroonile.

Ungari forint odavnes euro suhtes 1,97% ja dollari suhtes 2,85%. Poola zlott odavnes 0,75% euro suhtes ja 1,56% dollari suhtes. Tšehhi kroon odavnes vastavalt 0,25% euro suhtes ja 1% dollari suhtes.

Läti peaminister Valdis Dombrovskis ütles täna ajalehes Diena avaldatud intervjuus, et Läti parlament plaanib negatiivse riigieelarve vastu võtta 17. juunil. Nii saaks Läti valitsus rahvusvahelistelt doonoritelt juulis abilaenu väljamaksena 1,2 miljardit latti.

Ringluses oleva raha hulk on Lätis kahanenud 2005. aasta taseme lähedale ning pankade kohustusliku reservi nõuded on kõrgemad, aidates tekitada lati defitsiiti, ütles SEB Läti laenuosakonna juht Karlis Danevics. See, et valitsuse võlakirjad müümata jäid, on „likviidsusprobleem ja intressitaseme küsimus, mitte riigi maksevõime küsimus,“ ütles Danevics.

Ka Swedbanki infojuht Thomas Backteman ütles Rootsi majandusuudiste portaalile Di.se, et oksjoni läbikukkumine on tingitud lati defitsiidist.

Rootsi kroon kukkus täna euro suhtes kuue nädala madalaimale tasemele. SEB peaökonomisti Robert Bergqvisti sõnul on see vähemalt osaliselt tingitud arengutest Lätis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. July 2009, 17:10
Otsi:

Ava täpsem otsing