Rootsi ettevõtjad juba optimistlikumad

22. juuni 2009, 12:03

Enamik Rootsi ettevõtjaid usub, et kriisi
haripunkt on möödas ning turud on hakanud stabiliseeruma, teatas Rootsi keskpank
täna ettevõtjate seas maikuus läbi viidud küsitluse tulemused.

Umbes kaks kolmandikku küsitletud firmadest leidis, et konjunktuur on niisama kehv kui läinud aasta detsembris, mil keskpank viis läbi eelmist küsitlust, „markantne erinevus on aga selles, et ligi kaks kolmandikku firmadest ei usu, et olukord enam halvemaks läheb,“ kirjutas Rootsi keskpank. „Enamik ettevõtteid, välja arvatud ehitussektor, leiab, et konjunktuur on hakanud stabiliseeruma. Eriti on tõusumärke näha tööstussektoris, ehkki seda küll väga madalalt tasemelt,“ kirjutas keskpank.

Ebakindlus tuleviku suhtes on aga jätkuvalt suur.

Rootsi ehitusfirmad usuvad tänavu languse jätkumist ning ka 2010. aasta tuleb väga kehv. Mitmed ei näe uut tõusu enne 2011. – 2012. aastat. Paljudel firmadel on tellimuste arv kukkunud ligi poole võrra. Kõige enam on vähenenud elamuehitus. Sektori üks peamisi probleeme on rahastamine, kuna pangad ei taha ehitusprojektidele uusi laene anda.

Kaubanduses on eelkõige optimistlikud esmatarbekaupade müüjad, käibed on kasvanud. Kestvuskaupade müüjad seevastu ootavad jätkuvalt pigem mahtude vähenemist ning on sortimendis suurendanud odavamate ja lihtsamate toodete osakaalu.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. June 2009, 12:28
Otsi:

Ava täpsem otsing