Mustad toonid on taandumas

27. august 2009, 06:52

Täna avaldatav rahandusministeeriumi suvine
majandusprognoos näeb tulevikku sarnastes värvides eilse keskpanga prognoosiga -
majanduses on taastumise märke ja järgmisel aastal jõuab SKP järsust langusest
nulli lähedale.

Rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Säälik eile täpseid majandusprognoosi numbreid avaldada veel ei saanud, kuid ütles, et üldjoontes on nende baasprognoos sarnane keskpanga omaga. Viimase kohaselt langeb majandus sel aastal 12,3 protsenti ja järgmisel aastal on oodata juba 0,2protsendist kasvu.

Sääliku sõnul on viimaste kuude jooksul tulnud juba päris palju positiivseid signaale erinevatest näitajatest. "See nüüd sõltub, kas need jõuavad ka reaalmajanduse näitajatesse," märkis ta. Kindlustunde indikaatorid on juba aasta algusest paranenud.

"Kevadel ütlesime, et me peame tõenäolisemaks paremaid stsenaariume," meenutas Säälik. Ministeerium ei pidanud tollal keskpanga ennustatavat 15protsendist majanduslangust sel aastal reaalseks.

"Ka meie oleme viimasel ajal juba välja öelnud, et sellest, mis teise lisaeelarvega tehti, ei piisa, ja tuleb teha täiendavaid samme," ütles Säälik kommentaariks keskpanga hinnangule, et riigieelarvest tuleb kärpida veel 3 miljardit krooni.

Äripäevale teadaolevalt ei kavatse valitsus pensione kärpida, küll aga jääb ära vanemahüvitise ülempiiri tõus järgmisel aastal.

Sääliku kinnitusel pole valitsusel survet, et kindlasti peaks maha müüma Eesti Telekomi aktsiad. "Eelarve otseselt meile mingeid piiranguid ette ei pane, et me peaks olema sundkäigus," toonitas ta. "Eelmistest perioodides on päris palju reserve järel ning Euroopa Investeerimispangalt on saadud päris suur laen, mis tähendab, et rahavoog on ka sisse tulemas."

Üks võimalik koht, kust riik raha võiks leida, on riigi osalusega ettevõtete dividendimaksed, eriti Eesti Energiast saadav omanikutulu.

Eesti Energia nõukogu liige Meelis Virkebau märkis, et tegelikult on riik juba seniste kärbete käigus välja võtnud rohkem raha, kui oleks olnud ettevõtte soov või esialgne plaan.

"Kui see Eesti Energia arenguks vajalikke investeeringuid pidurdab ja löögi ettevõttele annab, siis ma ei pea seda õigeks," nentis Virkebau. "Veel halvem on see, kui see puudutab investeeringuid, mis on juba ka nõukogus oma heakskiidu saanud ja kus töö juba käib, sest siis tuleb peatada läbirääkimiste protsess, mis võib tähendada ka trahve ettevõttele."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. August 2009, 07:03
Otsi:

Ava täpsem otsing