ÄP fototoimetus • 27. oktoober 2009 kell 21:00

IMFi hinnang kõlab kui muusika

IMFi Eesti missiooni juhi Christoph Rosenbergi sõnad - euro on Eestil käeulatuses - kõlasid kui muusika Eesti ja eeskätt valitsuse jaoks.

Rahandusminister Jürgen Ligi tõlgendaski neid kui valituse poliitika arvustajate läbikukkumist - ei ole vaja lükata edasi euro käibelevõtu tähtaega ega lasta eelarvet veel suuremasse defitsiiti, mida on ka valitsusele ette pandud. Omajagu usku Eestisse väljendab IMFi hinnang igal juhul. Ning sõnum, mille taustaks masendusest väljapüüdlev maailma ja mitte ainult meie majandus, süstib omakorda optimismi meisse kõigisse.

IMFi hinnangu uba oli tegelikult selles, et kõik on veel võimalik, kui me ise veel pisut pingutame. IMF andis ka hulga soovitusi, milliseid pingutusi Eesti võiks teha, et euro kindlalt tuleks ning edaspidi oleks Eesti eelarve taas defitsiidita.

Sellise organisatsiooni soovitustest ei saa mööda vaadata. Ehkki need pole kohustuslikus korras täitmiseks, tuleb Äripäeva meelest neisse eriti seekord täie tõsidusega suhtuda - IMF jagab nõuandeid, need ei ole meeldivate killast, ent võivad aidata meil kriisist väljuda. Halval ajal ei ole häid lahendusi, sest kui oleks, siis oleks meil ju kõik juba hästi.

Ega soovitustes tegelikult palju uut polegi, need sisaldavad Eestiski mahapeetud aruteludes üles kerkinud lahendusi, näiteks sotsiaaldemokraadid on soovitanud samuti nagu IMF kinnisvaramaksu kehtestamist, rohelised suuremaid keskkonnamakse.

Nende seas on ka selliseid soovitusi, mida Äripäev on oma juhtkirjades varem valitsusele ette pannud, näiteks maksuerandite kaotamist, toetuste jagamist vaid neile, kes seda tõesti vajavad, tuleva aasta eelarve tõmbamist koomale veel 2 miljardi krooni võrra. IMFi soovitus on vähendada eelarvedefitsiiti 1 protsendi võrra SKPst.

Samuti ei erine IMFi järeldused kuigi palju neist, mida ütles välja Eesti Pank oma sügisprognoosi esitlusel.

Teisisõnu: me teame neid lahendusi, ent neid on peljatud rakendada, kuna need on ebapopulaarsed ega aita võimulolijail kinni pidada oma valijaile antud lubadustest. IMFi missioon andis sisuliselt mandaadi neid kasutada.

Hea on IMFi soovituste puhul see, et ta ei kirjuta meile otse ette, et peame tingimata tegema seda, teist või kolmandat, vaid meil endal on võimalus valida ebameeldivate-halbade lahenduste seast vähem halb variant - kombineerides lahendusi. Kuskilt peab vähenevate maksumaksjate hulga ja vähenenud tarbimise pärast maksutulu riigieelarvesse laekuma ning siin ei saa olla pühi lehmi - ei kärbetes ega tulude saamises.

Valitsus ongi juba asunud tabusid murdma, näiteks kärpis raviraha 6 protsenti. Ja kui ettevõtjad ise on nõus ettevõtte tulumaksu taastamisega, siis tuleb ka seda arutada. Aga IMFi hinnangu järgi otsustades selleks veel vajadust pole.

Autor: ÄP

Hetkel kuum