Erainvestorid ei karda aktsiaid

Tõnis Oja 03. november 2009, 00:00

Vaatamata kahele börsikrahhile, millest viimane pühkis minema üle 80 protsendi ettevõtete väärtusest, ei karda Eesti investorid aktsiad, selgus väärtpaberite keskregistri andmetest.

Pigem vastupidi. Päras aktsiate hinna languse algust 2007. aasta veebruaris kestis börsiettevõtete aktsionäride arvu vähenemine vaid mõni kuu. Peagi hakkas investorite arv kerkima mitte ainult suurtel dividenditootjatel eesotsas Eesti Telekomi ning Tallinna Veega, vaid ka potentsiaalsetel püssirohutünnidel, nagu näiteks Arco Vara, Silvano FG, aga ka Järvevana-nimelisel kohtutoimikul, millel on peaaegu tuhatkond aktsionäri.

Tänu sadadele, aga võib-olla isegi tuhatkonnale julgele investorile ongi mitme börsiettevõtte aktsionäride arv teinud juba enam kui aasta jooksul uusi rekordeid. Tõusev trend või stabiilselt suur aktsionäride arv kestab pea kõigil börsiettevõtetel juba aasta.

Nii on oktoobri algusega võrreldes kerkinud rekordnäitajani Arco Vara (2545 kontoomanikku), Baltika (2212), Harju Elekter (1162), Merko Ehitus (1198), Norma (1611) ja Talinna Kaubamaja (2536) aktsionäride arv.

Isegi Ekspress Grupp, kes ainsana kaotas pidevalt aktsionäre alates börsileminekust 2007. aasta aprillis, näitas oktoobris investorite arvu pisikest kasvu.

Oktoobri lõpu seisuga on kõige enam aktsionäre laevandusgrupil Tallink - 12 440. Teisel kohal on 4184 kontoomanikuga ajakirjanduskontsern Ekspress Grupp. Senine suuruselt teise aktsionäride baasiga Eesti Telekomi omanike arv on seoses ülevõtmisega TeliaSonera poolt vähenenud enam kui kolmandiku võrra.

Ehkki protsentuaalselt kuulub suurem osa meie börsiettevõtetest suuromanikele ning vähemal määral välis- ja kodumaistele fondidele, peegeldab investorite arv sisuliselt ettevõtte väikeinvestorite hulka.

Lisaks füüsilisest isikust investoritele suurendavad märkimisväärselt investorite hulka ka need juriidilised isikud ehk ettevõtted, mis ei ole seotud ühe või teise finantsinstitutsiooniga. Need on ettevõtted, mis on osa oma likviidsest varast paigutanud aktsiaturule, aga ka aktiivsed investorid ning kauplejad, kes investeerivad endale kuuluvate firmade kaudu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 18:56

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing