Meelis Mandel: valiks aasta omavalitsusjuhi?

10. november 2009, 14:56

Eestis võiks hakata valima aasta omavalitsusjuhti, kellest teised võiksid õppust võtta ja kes näitaks, kuidas keerulisel ajal selliseid otsuseid vastu võtta, mis oma elanikele suhteliselt kõige kasulikumad.

Ettevõtjad said aru, et meil siin Eestis on käes majanduskriis, millalgi eelmise aasta alguses. Meie valitsus sai majanduskriisist tegelikult aru tänavu kevad-suvel, mil asuti reaalselt ka valusaid otsuseid tegema – seni räägiti rohkem juttu. Eesti omavalitsused jäid aga siinset majanduskriisi uskuma alles tänavu 19. oktoobril, päev pärast valimisi.

Seni anti hagu – veel eelmisel aastal lõpus võeti massiliselt laene, et ambitsioonikaid valimislubadusi täita ja enda püsikulusid ülal hoida, sel aastal kulutati valimiste-eelsel ajal kui enne veeuputust, linnakassas vihisema hakanud tuule eest suleti kõrvad.

Ma pole pärnakas, sestap olen seni heatahtliku muigega vaadanud Mart Viisitamme tegevusi Pärnu maksumaksja rahade kulutamisel, on see siis enda maine tõstmine 4500 krooni eest päevas või pea saja miljoni laenukrooniga renoveeritud linnavalitsuse kontorit. Kuid nüüd on Pärnu konkreetselt likviidsuskriisis ja firmadele tehtud tööde eest kümneid miljoneid juba võlgu. Kusjuures igaks juhuks juba kevadel (õigustatud kartus, ehk pole aasta lõpus raha) 13. palga välja võtnud Pärnu marakratt-meer süüdistab juhtunus kõiki teisi. Nii ei ole ei ilus ega aumehelik.

Tallinnast, kes isegi headel aegadel kulutas raha enam, kui teenis, on palju räägitud. 20-25 protsenti kärbet järgmisel aastal on tõsiasi, mille eest enam silmi sulgeda ei saa. Nimekirja võiks jätkata.

Kõigest kuue nädala eest, 28. septembril, kirjutas Äripäev, et Eestimaa omavalitsused on hädas, tänavused eelarved on tehtud pehmelt öeldes laia kaarega, kuid saneerimiskaitse alla ei tõtata – vallajuhid ütlesid toona, et saneerimine tähendaks, et võimulolijad tunnistaksid iseenda saamatust ja valla sisulist pankrotti. Seda enne valimisi ei tahetud.

Ainus, kes tõesti julges enne valimisi peeglisse vaadata ning hakkas saneerimiskava koostama, oli Imavere vald. Saneerimisega nõustumine pole vallavalitsejatele kerge, sest sisuliselt tähendab see valla finantsjuhtimise allutamist Tallinnasse rahandusministeeriumile. Noh, nagu Lätis majandab IMF praegu.

Oma toonases juhtkirjas kirjutasime, et vallad elavad päev korraga, peost suhu. Et nagu palkadeks veel raha jätkub, muuks enam mitte.

Nüüd tundub, et peatselt ei jätku enam palkadekski. Raha lihtsalt pole enam. Kõik. Ja laenu ka enam võtta ei saa, sest omavalitsuse ja panga vahel valvab laenukraani kerberosena rahandusministeerium. Euroga liitumise soov tähendab, et omavalitsuste laenud on selleks korraks võetud. Ja see on hea, sest nüüd tuleb hakata elama sissetulekute järgi. Parem hilja kui mitte kunagi peeglisse vaadata.

Ei tea, kas rahapuudus vastvalitud volikogusid nüüd nutikaks teeb, kuid loodetavasti kaotab rahanappus 13. ja 14. palgad, toretsevad investeeringud ja sunnib üles otsima majandussõnastikust sõna "efektiivsus".

Ma arvan, et omavalitsustele ja omavalitsustest sõltuvatele inimestele tuleb järgmine aasta raske. Raskem, kui ettevõtetes töötajatele või ka raskem, kui riigieelarvest palka saavatele inimestele. Sest omavalitsused reageerisid majanduslangusele valdavalt lubamatult hilja, mistõttu ka reaktsioon saab olema väga karm.

Ma peatusin enne Pärnul kui linnavalitsemise halval näitel. Samas on Eestis mitmeid selliseid omavalitsusi, kus osatakse ka halval ajal tõele näkku vaadata, õigel ajal reageerida ja lahendusi otsida.

Just seepärast oleks täna mu meelest õige aeg hakata valima Aasta Omavalitsusjuhti. Sellist linnapead või vallajuhti, kellest teised võiksid õppust võtta. Kes oleks eeskuju väärt. Nii nagu me valime aasta isa, ema, ettevõtjat või õpetajat. Kedagi, kes näitaks, kuidas keerulisel ajal selliseid otsuseid vastu võtta, mis oma elanikele suhteliselt kõige kasulikumad. Kedagi, kes murraks kuvandi, et linnu ja valdu valitsevad vaid enda ning oma erakonna taskuid täita soovivad inimesed.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel rääkis omavalitsustest täna Vikerraadios, tema päevakommentaari saab kuulata siit .

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. November 2009, 17:25
Otsi:

Ava täpsem otsing