Kuidas ma pankadest laenu käisin küsimas

Kristi Malmberg 12. november 2009, 13:43

Mõtlesin, et peaks korteri ostma. Küll väga võimalik, et veidi vara, võimalik, et paremad hinnad ootavad alles ees, ent samas jääb valik juba väiksemaks. Igal juhul käisin ma siis mõned nädalad tagasi pankades laenu nuiamas. Kuidas mul läks?

Võtsin sihikule neli panka – Nordea, Sampo, SEB ja oma kodupanga Swedbanki. Korteri ostusummaks oli 750 000 krooni, võimalikult selle summa lähedast laenu ma tahtsingi. Igaks juhuks kaasasin ka kaastaotleja, kellega koos meie igakuine sissetulev rahavoog on tublisti üle 30 000 krooni, igakuised laenukohustused kokku umbes 2500 krooni.

Sampo pangaga jäi jutt lühikeseks, sealt öeldi, et laenu saavad ainult panga kliendid. Hea küll, kolm valikut jäi veel alles.

Kuna siit-sealt kuulsin, et Nordea on aktiivsemalt laenukliente püüdmas ja pakub ka soodsamaid tingimusi, hakkasingi esmalt tausta Nordeast uurima. Vahetasin Nordea esindajaga päris mitu kirja, vastused olid viisakad ja meeldivad. Sain esmase info, et koos kaastaotlejaga küündib mu laenuvõime kordi üle soovitud summa, lõppintress jääb 3-4% vahele ja Swedbankist võetud kodukapitalilaenu tahab Nordea refinantseerida. Mulle igati sobis.

Samal ajal käisin nõustamisel ka SEBs. Sealne nõustajaneiu Reine oli igati abivalmis, vaatas mu rahalaekumisi, ostetavat korterit ja lisatagatist, kritseldas paberile, toksis kalkulaatoril ja tegi lõpuks pakkumise, mille järgi sain KredExi käendusega võtta laenu 90% ulatuses ostetava korteri turuväärtusest.

Lisatagatist SEB ei arvestanud. Intressiks pakuti kuue kuu Euribor +2,4%. Kuna korteri ostuhind oli üle turuhinna, siis mu omafinantseering tuli päris kenake, ent olin võimeline seda siiski maksma. Samasugune tuli ka SEB lõplik laenuotsus.

Parima intressi otsinguil läksin viimaks ka Nordea laenunõustaja juurde, kes avaldas kohtumisel sügavat kahtlust, kas mu lisatagatis neile sobib. Heade tingimuste korral olin ka siin valmis laenusumma ja tehingusumma vahe ise ära katma, mistõttu uurisin laenuvõimalusi ka lisatagatist arvestamata. Sain teada, et intress võib sel juhul tulla isegi 2% + kuue kuu Euribor. Vägev!

Laenutaotluse tegin nõustaja soovitusel siiski kogu ostusummale, lootuses, et pangale mu lisatagatis sobib. Paraku ei sobinud ja Nordeale siiski ei meeldinud ka mu Swedbankis olev üsna väike laen. Isegi, kui panga esindaja mu taustauuringutes refinantseerimise võimaluse välja pakkus. Seega sain negatiivse vastuse, misjärel küsisin üle, kas ilma lisatagatiseta oleks seis parem.

Sellele vastati nii:

Tere,
 
Kahjuks ei olnud komitee nõus selle laenu ületoomisega.
Kui kodupank ei ole nõus Teile uut laenu väljastama, ei ole seda ka meie.
 

Nojah, mulle andis see viimane lause päris vägeva hoobi. Laenu ei saanud, hea küll, otsaga finantsvaldkonnas töötavana saan ma aru, et erinevad osalised hindavad tehinguid ja nendega kaasnevaid riske erinevalt. Võib-olla tegigi Nordea hea otsuse, võib-olla mingi aja pärast ei suuda ma enam laenu maksta ja Nordea oleks pidanud kahju kannatama. Aga sel juhul tuli see otsus väga valedel põhjustel.

Aga mis mulle kohe üldse ei meeldinud, oli üleolev suhtumine, eeldasin Nordealt siiski professionaalsust. Lisaks ei tea ma, kust Nordea võttis, et mu kodupank ehk Swedbank mulle laenu ei anna. Mina seda ei öelnud.

Saaga lahenes lõpuks nii, et otsustasin hoolimata kehvemast intressist laenu siiski Swedbankist võtta, sest nemad pakkusid kogusummat, lisaks sellele ei pidanud ma ka kaastaotlejat kaasama.

 

Pankade vastused
Laenusoov 750 000 krooni, tagatis 675 000 krooni, lisatagatis 370 000 krooni.

Sampo: Ei saa, anname ainult oma klientidele

Nordea: Kui kodupank ei anna, ei anna ka meie

SEB:
Laenusumma: 39 491 eurot, millest 641 eurot on laenumaksetekindlustuse jaoks
Omafinantseering: 142 500 krooni
Intress: 2,4% + 6 kuu euribor
Tähtaeg: 30 aastat
Lepingutasu kokku: 7447 krooni
Esialgne kuumakse: 2800 krooni

Swedbank:
Laenusumma: 47 934 eurot
Omafinantseering: 0 krooni
Intress: 2,95 + 6 kuu euribor
Tähtaeg: 30 aastat
Lepingutasu kokku: 4155 krooni
Esialgne kuumakse: 3600 krooni

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2009, 21:11

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing