Advokaat: kolm maksukontrolli - keegi on teist eriliselt huvitatud

Anne Oja 27. november 2009, 19:50

Hedman Group St Petersburg advokaat Vera Burtseva sõnul tähendab rohkem kui kolm maksukontrolli aastas, et keegi on teie ettevõtte käekäigust Venemaal eriliselt huvitatud.

"Vene turg on ennustamatu. Vahel on väga raske ette öelda, mis järgmisel aastal sinu ärivaldkonnas juhtub. See sõltub palju seadustest," avas Burtseva äri tausta Venemaal.

"Korruptsioon lokkab igal tasandil," lisas möödunud reedel Briti-Eesti kaubanduskoja Venemaa-teemalisel seminaril esinenud advokaat . Kui Eesti ettevõtjad soovitasid kaasmaalastel kommikarpi ja konjakit mitte unustada, siis Burtseva ütles, et see nõuanne on küll õige, kuid konjakiga ei võida kunagi hanget, kuna konjakitoojaid on palju.

"Kõige olulisem on Venemaal kontroll, et kontrolliksid nii ettevõtte sise- kui ka väliskeskkonda. Vene seaduste kohaselt vajate kõiges kirjalikku lepingut, kus on kõik allkirjad ja templid õiges kohas. Suulisi lepinguid ei tunnistata," rääkis naine.

Burtseva kordas seejuures vanu tõdesid, mis Venemaal kunagi mööda külgi maha ei jookse. "Enne kui teete ülekande, kontrollige firma tausta. Võib-olla see firma on asutatud alles eile ja selleks üheks tehinguks, et peale seda kaduda?" pakkus ta võimalust.

Burtseva lisas, et venelased vihkavad rahavoo planeerimist, kuid nüüdse kriisi ajal peavad nad seda tegema ja on selleks ka valmis.

"Kui maksuamet kontrollib teid rohkem kui kolm korda aastas, tähendab see, et olete suures hädas – keegi on teie käekäigust ja ärist eriliselt huvitatud," sõnas Burtseva.

Firmade pahatahtlik ülevõtmine (ingl k - corporate raid) on Venemaal senini väga levinud ja selle vastu on vähe kaitset, kuna skeemides osalevad ka korrumpeerunud ametnikud, isegi kohus.

"Kui teie firma on läbipaistev, pakub ta ülevõtjatele vähem huvi. Nii et olekski üleskutse mitte minna lihtsamat teed, kus kokkuleppeid sõlmitakse altkäemaksu toel. See muudab teie äri haavatavaks," võttis advokaat kokku.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. November 2009, 19:50
Otsi:

Ava täpsem otsing