Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võidujooks odavamale valuutale

  Euro on viimasel ajal ujunud vastuvoolu.
  See riskib tuua lisapiinu euroala hädas perifeeriale ning pidurdada Saksa ekspordimasinat, mis on vedanud kogu euroala majanduskasvu.
  Peamine võitja riikide võidujooksus nõrgimale valuutale on kuld, mille untsi hind lööb rekordi rekordi järel ja noolib juba 1300 dollari taset.
  Arenenud tööstusriikide ühisrindesse lõi augu Jaapan, mis 15. septembril tegi valuutaturul viimase kuue aasta esimese interventsiooni jeeni nõrgestamiseks. Kauplejate hinnangul oli Jaapani keskpank taas jeeni müümas ka läinud reedel, et tugev valuuta ekspordist sõltuva riigi kiduvat majanduskasvu ei seiskaks.
  Selle sammuga on Jaapan vastuollu läinud G20 riikide kokkuleppele otsida ülemaailmses finantskriisis ühiseid lahendusi. Samuti rikkus see viimased aastad arenenud tööstusriikide seitsmikus (G7) valitsenud seisukohta, et rahaturule muidu kui äärmisel juhul - näiteks spekulatiivse rünnaku korral - ei sekkuta.
  Lääneriikidest on üksi Šveits üritanud ülemaailmses finantskriisis interventsioonidega oma valuutat tugevnemast hoida.
  USA keskpank nõrgestas läinud nädalal dollarit teatega, et on vajadusel valmis rahapoliitikat veel lõdvemaks laskma. Ehk siis raha juurde trükkima, et ergutada aeglustuvat majandust.
  Samal põhjusel on odavnenud Briti nael - sealgi vihjab keskpank lõdvemale rahapoliitikale ning eelarve poolel on terendamas rängad kärped.
  Hiina peaminister Wen Jiabao pareeris aga taas USA presidendi Barack Obama pealekäimised ja kordas läinud nädalal, et Hiina ei kavatse jüaanil kiiremini tugevneda lasta, kuna see võib riigis tekitada suure tööpuuduse ja vallandada rahutused.
  Nii on põhivaluutadest tugevnenud üksi euro, kus keskpanga kriisimeetmed on olnud teistest suurtest keskpankadest konservatiivsemad. Lisaks sai euro läinud nädalal tuge euroala perifeeriariikide õnnestunud võlakirjamüükidest ja kardetust paremat seisu näidanud Saksa Ifo instituudi konjunktuuriindeksist.
  Euro kerkis dollari suhtes 1,3493 dollari tasemele, mis on kõrgeim näit selle aasta aprillist. Jeeni suhtes oli euro 113,72 jeeni tasemel, tugevaimas seisus tänavu augustist.
  Analüütikud hoiatavad, et taastärganud pinged valuutaturul ja katsed "püga oma naabrit" taktikaga oma riigi majandust turgutada võivad vallandada protektsionismilaine nagu juhtus läinud sajandi kolmekümnendatel aastatel.
  USA Kongressi esindajatekojas jõuabki juba alanud nädalal hääletusele vastuoluline eelnõu, mis lubaks kehtestada Hiina kaupadele trahvitollid, kompenseerimaks kunstlikult madalal hoitud valuutakursist saadud ebaausat eelist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Kiirhinnang: maksuvaba tulu tõstmine jätaks inimeste rahakotti 100 lisamiljonit Kulu eelarvele umbes 80 miljonit
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.