Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Medvedev pani Moskva linnapeale sule sappa

  Teisipäeva, 28. septembri varahommik Moskva linnavalitsuses. Puhkuselt Austrias tööle naasnud linnapeale ulatatakse paber infoagentuurist väljatrükitud saatusliku sõnumiga. Nüüd siis juba ekslinnapead tema 74. sünnipäeva puhul õnnitlema tulnud kolleegid on šokis, käest kätte käib ülemuse vallandamist tõendav paber.
  Sellise pildi maalis toimunust kohalviibinud Interfaxi ajakirjanik. Kell 10 alanud linnavalitsuse istungit juhtis Lužkovi asemel juba ajutiselt tema kohusetäitjaks määratud Vladimir Resin. Ekslinnapea auto lahkus linnavalitsusest teadmata suunas, algul väljakuulutatud Lužkovi pressikonverents jäi ära.
  Kuuldused Lužkovi vallandamisest liikusid avalikkuses ringi juba nädalapäevad, küsimus oli ainult selles, kas mees nõustub lahkuma omal soovil. Viimast siiski ei juhtunud ja nii laskis Hiinas visiidil viibiv president Medvedev oma pressiesindajal teatada karmist otsusest: Lužkov on presidendi "usalduse kaotanud" ja nüüdsest jälle ainult "lihtsalt kodanik".
  Lužkov hoidis sel saatuslikul hommikul kolleegide nähes selja sirge ja kinnitas, et pensionile minna ja ammugi veel riigist lahkuda ta ei kavatse. Enamgi veel - Lužkov lubas jätkata aktiivset poliitilist tegevust. Selle ampluaad Lužkov ei täpsustanud.
  Carnegie analüütik Andrei Rjabov arvas Interfaxile antud kommentaaris, et Lužkov tõenäoliselt siiski lahkub poliitikast, kuid teeb seda suure käraga. Opositsiooni üleminekut Rjabov Lužkovist ei usu.
  Lužkovi vallandamist aitas sisse juhatada intensiivne kriitika linnapea tegevusele Kremli kontrolli all olevates üleriiklikes telekanalites. Küll ei osanud linnapea õigesti tegutseda suvel Moskvat piiranud metsapõlengute tõrjumisel, küll oli palgiks silmas linnapea abikaasa Jelena Baturina korruptiivsel moel ehitusäris teenitud miljardid.
  "Sellist avalikku meediakampaaniat ei ole me näinud viimased 11 aastat," kommenteeris ajalehele Financial Times Carnegie keskuse analüütik Masha Lipman. Tema arvates oli kampaanial selge eesmärk Lužkov ametist kukutada. Moskvalaste vastuseis üldiselt populaarse linnapea tegevusele tõusis pärast meedia ajupesu hüppeliselt 54 protsendini.
  Analüütikute hinnangul langes Lužkov Kremli-sisese võimuvõitluse ohvriks. Venemaal seisavad peagi ees nii parlamendi- kui ka presidendivalimised ning ametisse pidi saama võimutruu ametnik. Lužkov oli aga julgenud kritiseerida presidendi administratsiooni nõrkust ja otsustusvõimetust.
  Lužkov juhtis Moskvat viimased 18 aastat. Kui Vladimir Putin 2000. aastal presidendivalimised võitis, arvati, et Jevgeni Primakovi toetanud Lužkovi aeg on läbi. Kuid ei, Lužkov jäi ja kogus mõjuvõimu.
  "Arvati, et Moskva stabiilsus oli piisavalt oluline, kaitsmaks Lužkovi vallandamise eest. Kuid viimaste aastate ärid ja korruptsioon kaalusid üles linna stabiilsuse," kommenteeris Financial Timesis analüütik Stanislav Belkovski.
  Vene meedia teatel võib uueks meeriks saada asepeaminister Sergei Sobjanin või eriolukordade minister Sergei Šoigu. Linnapea koht võib minna ka poolitamisele, mis tähendab, et Lužkovi asemele pannakse pealinna juhtima kaks meest - üks linnapeana, teine linnavalitsuse esimehena.
  Lužkovi mantlipärija võtab üle linna, mille eelarve on triljon rubla (32,8 miljardit dollarit) ja mis moodustas aastal 2008 pea veerandi Venemaa SKPst.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.