Sirje Rank • 12. oktoober 2010 kell 7:39

Rootsi loodab riigifirmade müügist 100 miljardit

Rootsi valitsus plaanib oma teise mandaatperioodi jooksul saada riigifirmade müügist 100 miljardit Rootsi krooni (169 miljardit Eesti krooni), mis on kavas kasutada riigivõla vähendamiseks, selgub uue valitsuse täna avaldatud esimesest eelarveeelnõust.

Mitme firma müügiks on Rootsi parlament juba oma loa andnud – nende seas on näiteks Nordea, Telia Sonera ja SBAB. Samuti on parlament heaks kiitnud osaluse vähendamise SASis ja postifirmas, kirjutab Rootsi majanduslehe Dagens Industri võrguportaal.

Kuum kartul on aga energiahiid Vattenfall, mis on ühtlasi suurim riigifirma. Valitsus on välja pakkunud omanikeringi laiendamise, samas kui enamusosalus jääks riigile. Parlament pole Vattenfalli osas oma sõna veel öelnud.

Neli aastat tagasi võimule tulles oli peaminister Fredrik Reinfeldti erastamisplaan ambitsioonikam – kokku loodeti riigi osaluste müügist saada 200 miljardit Rootsi krooni. Plaanid lõikas aga katki ülemaailmne finantskriis – erastamisest laekus valitsuse esimesel ametiajal vaid 98,9 miljardit.

Kokku on Rootsi riigi täielikus või osalises omanduses 57 firmat, millest kolm on noteeritud ka Stockholmi börsil. Firmade koguväärtus on hinnatud 620 miljardile Rootsi kroonile.

Hetkel kuum