Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Võlad võivad Iirimaalt viia madala ettevõtte tulumaksu

  Pankade päästmine võib Iirimaale maksma minna madala ettevõtte tulumaksu, mis on olnud edukas peibutis välisinvesteeringute riiki toomisel.

  Iiri valitsus on seni kõik sellised ettepanekud tõrjunud, kuid üüratu eelarvedefitsiit pankade päästmisest ei jäta palju valikuid. "Pärast kõike seda, mis on juhtunud, ei saa Iirimaa jätkata madala maksutasemega riigina. Pigem saab Iirimaast Euroopa kontekstis normaalne maksuriik," ütles nädalapäevad tagasi Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn. Sama möönab Iiri keskpanga juht Patrick Honohan.
  Iirimaa oli siis just teada andnud, et kinnisvarabuumis heldelt laenuraha jaganud pankade päästmine võib riigile maksma minna kokku 50 miljardit eurot.
  Normaalne maksuriik Euroopa kontekstis tähendaks ettevõtte tulumaksu määra keskmiselt 23% tasemel, kui soodustused arvestamata jätta. Iiri tunduvalt madalam maksumäär on ammu pinnuks silmas teistele Euroopa riikidele, mis on riiki süüdistanud ebaausas konkurentsis. Et aga maksupoliitika on iga riigi enda pärusmaa, mida Lissaboni lepingut teistkordselt hääletanud iirlastele uuesti üle kinnitati, ei saa EL Iirimaad survestada.
  Seda peavad vaatlejad aga tõenäoliseks, et kui Iirimaa võlgadega hätta jääb ja vajab abi maikuus loodud euroala kriisifondist, kerkib madal ettevõtte tulumaks kindlasti teemaks. Saksa parlamendisaadikud on Euroopa Keskpanga juhile Jean-Claude Trichet’le juba teatanud, et nõuavad sellisel juhul Iiri ettevõtte tulumaksu kahekordistamist.
  "Kui ettevõtte tulumaksu kahekordistada, viib see välisinvesteeringute väljavooluni," kritiseerib ettepanekut Iiri mõjuka majandusajakirja Business&Finance peatoimetaja John Walsh. Madal ettevõtte tulumaks on euroala perifeerias asuvale väikeriigile üks väheseid vahendeid välisinvestorite riiki toomiseks. Sellisel riigil pole nii palju poliitikavalikuid kui suure siseturuga riigil Euroopa südames.
  "Ajal, mil majandus on sügavas languses, ei tohiks kaaluda midagi, mis võiks mõjutada Iirimaal kanda kinnitanud rahvusvaheliste firmade investeeringuid või pidurdada uute investeeringute juurdevoolu," hoiatas ka  Ameerika Iiri Kaubanduskoja president Lionel Alexander ajalehele Wall Street Journal antud intervjuus.
  USA firmad annavad Iirimaal tööd enam kui 100 000 inimesele ning on riiki investeerinud üle 165 miljardi euro.
  Esmaspäeval kordas Iiri rahandusminister Brian Lenihan, et madala ettevõtte tulumaks jääb Iiri tööstuspoliitika nurgakiviks. Samas on uute kärpekohtade leidmine järjest raskem – majandus on languses ja koostamisel juba neljas säästueelarve. Kärbete kõrval peavad oma osa etendama maksud, tunnistas Lenihan.
  Iiri valitsus lubab hiigeldefitsiidi eelarves 2014. aasta euronormi saada – õnnestumisest sõltub ka euro käekäik.
  Taust
  * 32% SKPst on praegu Iiri eelarvedefitsiit.* 12,5% on praegu Iiri ettevõtte tulumaks, sellest veel madalamat määra (10%) rakendavad ELis vaid Küpros ja Bulgaaria.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Riik võtab reformideks 400 miljonit laenu
Euroopa Investeerimispank (EIB) ja rahandusministeerium sõlmisid 400 miljoni euro suuruse laenulepingu, et rahastada investeeringuid Eesti rohe- ja digireformidesse.
Euroopa Investeerimispank (EIB) ja rahandusministeerium sõlmisid 400 miljoni euro suuruse laenulepingu, et rahastada investeeringuid Eesti rohe- ja digireformidesse.